Viceprim-ministrul Vasile Dîncu a avut o întrevedere cu comisarul european Corina Crețu

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a avut astăzi, 20 noiembrie a.c., la Palatul Victoria, o primă întrevedere cu Corina Crețu, comisar european pentru politica de dezvoltare regională. Comisarul european a profitat de întâlnire pentru a felicita noul viceprim-ministru, dar și pentru a avea un schimb de informații privind măsurile prioritare în domeniul programelor cu cofinanțare din fonduri europene.

56da20f253404c242bc549fc7fb01cf3Corina Crețu a arătat că își dorește o colaborare strânsă între Comisie și ministerele care gestionează programe europene, pentru că este nevoie de coordonare și eficiență, succesul programelor fiind o țintă comună.

Vasile Dîncu a asigurat comisarul european de întreaga sa disponibilitate pentru colaborare și a arătat că modul de organizare existent în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) îi permite să-și pună rapid în practică propria viziune în domeniu.

“Mă bucur să primesc vizita dumneavoastră, este printre primele vizite și o consider binevenită, pentru că vorbim despre un domeniu extrem de important. Este foarte util să stabilim noile contacte, să punctăm împreună modalitățile prin care putem accelera absorbția. Chiar dacă mai avem puțin timp până la finalul anului, încă sunt lucruri pe care le putem face pentru bunul mers al acestor programe. Vom lua rapid toate măsurile care se impun”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu.

Cei doi oficiali au discutat atât despre programele din generația 2007-2013, cât și despre noua perioadă de programare, despre modificările legislative sau administrative necesare, conform unui plan de acțiune comun, și despre aspectele de urmărit în perioada imediat următoare.

Noul ministru al dezvoltării regionale și administrației publice are deja în pregătire un plan de măsuri pe termen scurt, care urmează să fie discutat foarte curand cu comisarul european.

MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020, 12 programe de cooperare teritorială europeană.

Programele de Cooperare Teritorială Europeană presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate şi administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România:

  • cu regiuni din statele vecine, în cadrul cooperării transfrontaliere – prin care se finanțează proiecte de accesibilitate (transport şi tehnologia informaţiei), mediu şi prevenirea riscurilor, dezvoltare economică şi socială şi acţiuni „people to people”;
  • cu regiunile dintr-un anumit spaţiu geografic, în cadrul cooperării transnaţionale – prin care se finanțează acţiuni şi dezvoltarea de reţele care să ducă la dezvoltare teritorială integrată în domenii precum: inovaţia, mediul, accesibilitatea și dezvoltarea urbană;
  • cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene, în cadrul cooperării interregionale – cooperarea între autorităţile publice pe probleme de interes comun, prin transfer de experienţă şi bune practici între regiunile UE, prin constituirea de reţele între oraşele şi între cercetătorii din UE.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 20, 2015. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.