Iulia Olaru şi Loredana Ştirbu şi-au citit cele mai noi creaţii literare la Cenaclul Afirmarea

Sâmbătă, 16 martie, la Muzeul de Artă din Satu Mare a avut loc cea de-a cincea şedinţă din acest an a Cenaclului Afirmarea, coordonat de poetul Ion Bala. Şedinţa a debutat, ca de obicei, cu intonarea imnului cenaclului “Veniţi români din lumea largă”, de către Angela Munteanu. Protagonistele acestei ședințe au fost Iulia Olaru și Loredana Știrbu, care și-au prezentat colegilor de cenaclu cele mai noi creații literare. 

DSCN0058În debutul ședinței, poeta și artista plastică Iulia Olaru a citit din ultimele sale poeme, care vor vedea în curând lumina tiparului, sub titlul „Jurnalul vacanţei mele cu Joachim Cortes”. După lectura poemelor a luat cuvântul Loredana Ştirbu, care a subliniat că faţă de prima sa carte, Iulia a evoluat mult. Acum are o poezie bine structurată, concentrată, o poezie pictorială. Iulia Olaru reuşeşte în poeziile sale să trezească senzaţii şi asta cu ajutorul a doar câtorva cuvinte. Gheoghe Cormoş, a considerat că Iulia Olaru este autoarea unor poezii simple, atrăgătoare dar şi cu un oarecare balast. Iuliei i s-a recomandat să scrie poezii de o construcţie mai consistentă. George Terziu a fost de părere că a audiat poezii care i-au dat un sentiment de spectacol, dar şi sentimentul că poeziile citite sunt pe undeva neterminate. Poeziile Iuliei au darul de a declanşa sentimente și metafore. Versurile ei sunt diverse, fiecare având darul de a deschide un univers nou. Iulia Olaru este o poetă formată care stârneşte feed-back-ul, cu o poezie care îşi atinge pe deplin scopul. Cuvinte de apreciere au mai fost rostite de poetul Ion Bala. El a considerat că introducerea fiecărei poezii cu menţiunea “Ziua 1”, “Ziua a 2-a”, “Ziua a 3-a”, nu este prea fericită deoarece pare ceva obositor. Proiectul este bun dar trebuie “puţin scuturat de balast”. Iulia Olaru le-a mulţumit tuturor pentru observaţiile formulate şi a promis că va ţine cont de ele.

DSCN0054

DSCN0055

În continuare, Loredana Ştirbu a citit primele două capitole din cartea ei pentru copii “Luneta fermecată” care este pregătită pentru tipar. Pe marginea celor citite, Ion Bala a făcut câteva observaţii. În primul rând povestirea i-a părut prea matură ca să fie adresată copiilor, dar în esenţă are un stil narativ format. George Terziu a făcut analiza textului citit punându-se în postura copilului care va citi cartea. A considerat că în cuprinsul povestirii apar prea multe nume, chiar şi pe o singură pagină: “Cititorul va fi în dilemă, nu va şti ce să reţină mai întâi, cavalcada de nume sau povestea în sine”. Pentru un copil poate va greu să urmărească firul povestirii. Apoi, intrarea în lumea poveştilor este bruscă, nu convinge. Asceastă intrare trebuie făcută, după părerea lui, prin ceva deosebit care să margheze această intrare. George Terziu i-a urat succes scriitoarei, dar a mărturisit că are sincere emoţii pentru ea. Pe marginea lecturii au mai luat cuvântul Ioan Marin Chiorean, care a recomandat o mai mare atenţie la alegerea numelor personajelor, Gheorghe Cormoş care a recunoscut că nu este uşor să scrii poveşti pentru copii, deoarece copii de astăzi sunt cu mult diferiţi faţă de copii de odinioară. Lui Francisc Balogh povestea i-a adus aminte de unele desene animate de prin anii ‘80. Luând cuvântul, Loredana Ştirbu a arătat că a fost influenţată de o altă carte de poveşti, intitulată “Poveste fără sfârşit” de Michael Ende. “Şi cărţile despre Hary Potter sunt foarte complicate şi totuşi sunt căutate de către copii”, a precizat Loredana. Primul cititor al povestirii a fost chiar fiul ei, Vlad, care a şi formulat o serie de sugestii de care a ţinut cont. Prin poveştile sale ea caută să trezească la copii curiozitatea.

Alături de cei care au luat cuvântul, au fost prezenți: Rodica Cuc, Lia-Florica Koka, Perşa Cornelia şi Claudiu Pop. Momentele muzicale au fost furnizate de Francisc Balogh, care a interpretat câteva piese la djembe şi de către Angela Munteanu, care a interpretat o piesă din repertoriul regretatului solist de muzică uşoară Dan Spătaru.

DSCN0063

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 16, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.