Biserica Romano-Catolică închinată Sfintei Maria, un important monument istoric din oraşul Ardud

Orice turist care sosește în orașul Ardud rămâne profund impresionat de monumentele istorice ale orașului, începând cu cetatea Ardudului dar și monumentala biserică Romano-Catolică care poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La intrarea în Ardud, pe un platou înconjurat de un imens șanț de apărare, se păstrează unul dintre turnuri și câteva ruine refăcute recent. Este tot ce a rămas din cetatea medievală și din fostul castel baroc existent cândva aici.

bisericaToate manifestările prilejuite cu ocazia aniversării a 800 de ani de la prima menționare scrisă a localității, în anul 1215, au subliniat faptul că încă din secolul al XIII-lea Ardudul a îndeplinit o importanță funcție administrativă, a fost reședința  unui important domeniu regal dar și un centru ecleziastic. Sunt menționați protopopul, comitele și pristaldul de Ardud. Așa cum rezultă din izvoarele istorice, parohia Ardudului era subordonată direct episcopului de Transilvania. Registrul dijmelor papale „Registrul de la Oradea” permite să tragem concluzia că în secolul al XIV-lea parohia de la Ardud era subordonată Protopopiatului din Satu Mare.

În anul 1483 familia Dragoșeștilor a cheltuit sume importante pentru ridicarea unui nou locaș de cult. Cu această ocazie a fost amenajată și cripta care a servit ca loc de veci pentru membrii acestei familii. În același timp s-a construit și cetatea care, după cum se știe, a devenit reședința familiei Dragoșeștilor. În „Istoria Maramureșului”, Alexandru Filipașcu menționează că ultimul descendent al familiei Dragoșeștilor, Gaspar Dragfi de Beltiug „având un curaj formidabil în acea vreme în Europa, adoptând principiile Reformei și punând bazele a cea ce în viitor va fi primul sinod protestant din Transilvania și Ungaria”. Văduva lui a fost cea care a găzduit un sinod la Ardud în anul 1545.

În baza unui document aflat la Arhivele Naționale, filiala Cluj (Doc. nr. 2.856) cunoaștem că la 11 august 1565 Ardudul a fost atacat de trupe ale regelui Ioan Sigismund, împreună cu 15.000 de turci și supusă unui asediu aproape două luni. Apărătorii cetății, în frunte cu comandantul Cristoph Lamberger s-au predat. El a fost luat ostatic și dus în Turcia, împreună cu 10.000 de oameni din aceste ținuturi.(Ștefan Berci, Rodica Berci, Istoria uitată a Ardudului, 2015, p.93). Acesta a fost momentul în care cetatea Ardudului își pierde importanța, până când va intra în posesia familiei nobiliare Károlyi. Revenind la asediul din anul 1565, menționăm că biserica din Ardud a avut de suferit unele distrugeri, cu această ocazie asediatorii au devastat și cripta familiei.

Informații de la începutul secolului al XVIII-lea arată că biserica din Ardud era protestantă. Din 1723 contele Alexandru Károlyi a permis folosirea bisericii atât de către calvini cât și de noii veniți, șvabii catolici care au fost colonizați între timp aici. În biserică s-a realizat o capelă care a fost destinată exclusiv catolicilor. Pacea dintre cele două comunități, maghiară calvină și șvabii catolici nu a ținut mult și în cele din urmă, în 1766 contele Károlyi Antal dăruiește biserica catolicilor.

Mergând pe firul istoriei aflăm că în anul 1834 în zonă a avut loc un cutremur care a afectat și biserica din Ardud. Lucrările de refacere s-au încheiat în 1860 și au fost finanțate de către contele Károlyi Lajos. Biserica Adormirea Maicii Domnului din Ardud este construit în stil neogotic. Este o biserică sală cu trei nave cu un  sanctuar poligonal. Ferestrele se termină în partea superioară cu o ogivă, zidurile exterioare sunt dominate de contraforturi. În interior se poate observa tavanul plat, altarul realizat în manieră neogotică, în partea centrală se află reprezentat Adormirea Maicii Domnului. Un altar secundar, datând din secolul al XVIII –lea în partea nordică, înfățișează imaginea Nașterii Domnului.

Ultimul eveniment cultural de excepție, care a avut loc  în biserica Romano – Catolică din Ardud a fost concertul extraordinar din 8 august 2015, concert susținut de soprana Nicoleta Ardelean, Ioan Ardelean – bariton și Cristina Struța – orgă, eveniment organizat de Primăria Ardud împreună cu Casa de Cultură ,,Dr. Augustin Mircea”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 24 noiembrie 2015. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.