Elevii de la Colegiul Tehnic ”Unio-Traian Vuia” au avut o întâlnire cu câțiva din poeții sătmăreni

Miercuri, 25 noiembrie 2015, în Amfiteatrul Colegiului Tehnic ”Unio-Traian Vuia” a avut loc o întâlnire impresionantă a elevilor colegiului cu poeți și scriitori sătmăreni. La întâlnire au participat profesorul universitar dr. George Achim, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo, poeții Teodor Curpaș și Loredana Știrbu.

DSC00583Activitatea s-a înscris în cadrul unui proiect implementat de un colectiv format din directorul Colegiului Tehnic ”Unio-Traian Vuia”, dr. Vlaicu Popescu, directorul adjunct al liceului, prof. Adina Ciudan și poeta prof. Cornelia Bălan Pop.

Scopul propus a fost de a realiza cu elevii un dialog direct, prin care să-i aducă pe aceștia mai aproape de scriitori și de creațiile lor. A fost prezentat și un rezumat al lucrării de gradul I a profesoarei Adina Ciutan cu titlul ”Aspecte postmoderne din lirica lui Nichita Stănescu”. Prezentarea a fost însoțită de recitări din poeziile lui Nichita Stănescu de către elevii aflați în sală. Pe rând, invitații s-au adresat elevilor care au fost îndemnați să citească cât mai mult, chiar dacă trăim într-o cultură a audiovizualului.

DSC00589Profesorul Teodor Curpaș a subliniat importanța literaturii ca mijloc de educație, subliniind că din literatură ai multe de învățat. Ora petrecută astăzi de elevi împreună cu poeții sătmăreni va rămâne ca un lucru extraordinar prin faptul că s-a recitat din Nichita Stănescu, care a afirmat cândva că se teme ”ca harta limbii române să nu devină mai mică ca harta țării”. Profesorul și poetul Teodor Curpaș a dăruit elevilor două din cărțile sale, ”Oameni și fapte”, apărută la Editura Daya din Satu Mare în 2014 și volumul de versuri ”Lumini umbrite”, apărut la Editura Daya, Satu Mare, în 2014.

Felician Pop, a cărui zi de naștere a coincis cu această activitate, a fost felicitat de cei prezenți. În cuvântul său despre Nichita Stănescu, el a subliniat că în poeziile sale poetul ”nu auzea cuvintele, ci le vedea printr-un filtru propriu. Poleia cuvintele și prin aceasta reușea să creeze senzații și sentimente deosebite cititorului”.

Despre activitatea lor de scriitori au mai vorbit Loredana Știrbu și Robert Laszlo. Întreaga activitate de la Colegiul Tehnic ”Unio-Traian Vuia” a fost moderată de profesoara Cornelia Bălan Pop.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 25, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.