Centrul Cultural ”G. M. Zamfirescu” a găzduit o nouă ședință a cenaclului ”Afirmarea”. A citit proză Ioan Anițaș

Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu” a găzduit miercuri, 25 noiembrie 2015, o nouă ședință de lucru a cenaclului literar județean ”Afirmarea”. De data aceasta, protagonistul ședinței a fost președintele cenaclului, scriitorul și jurnalistul Ioan Anițaș, care a citit două fragmente de proză care vor face parte dintr-un nou roman al scriitorului, roman care se află în pregătire pentru tipar. Din viitorul roman cu titlul ”Femei criminale” din care fac parte și fragmentele citite ”Nașterea” și ”Cadavrul”.

DSC_0017Acțiunea fragmentului citit se petrece în vechiul regim comunist, și are ca punct culminant momentul în care personajul Irina naște înainte de a sosi salvarea. Bun cunoscător al vieții rurale și a psihologiei oamenilor acestui mediu social, autorul descrie cu mult talent imaginea unei cârciumi de la țară, a cârciumăriței Lia, ”o tânără frumoasă, puțin școlită” dar cu ”nuri îmbietori”. Personajele, primarul Gheorghe, secretarul BOB, ciurdarul Țica, Irina și toți ceilalți își joacă bine rolurile.

Luările de cuvânt pe marginea textelor citite au fost numeroase. Damian Stan a spus că ”nu este important ce scrii ci cum scrii”. El a făcut câteva observații generale asupra condițiilor pe care trebuie să îndeplinească un fragment de proză, la fel și Claudiu Govor. Damian Stan a afirmat că Ioan Anițaș este un scriitor cu un stil ”îngrijit și bine informat”. A atras atenția asupra unor amănunte de care, consideră el, autorul se putea lipsi. Mihai Sas s-a referit la tendința scriitorului de a insista asupra amănuntelor. Surprinde foarte realist, cu mult talent, lumea satului. A considerat că: “În cadrul romanului amănuntele vor conta”.

Poetul Gheorghe Cormoș a remarcat faptul că scriitorul a ales foarte bine fragmentele din roman pe care a citit în cadrul cenaclului. ”Scriitorul are știința scrisului”, a spus Gheorghe Cormoș. Poetul Ioan Sălăjanu s-a referit la frumusețea descrierilor vieții rurale, care îi aduc aminte de propria lui copilărie. ”Personajele sunt bine alese, ele întotdeauna declanșează ceva, și este bine că cititorul nu rămâne pasiv în fața celor scrise. Textele sunt interesante, mobilizatoare”, a concluzionat Liliana Lazăr.

Prof. Carol C. Koka s-a referit la unele obiceiuri binecunoscute de către cei mai bătrâni, tarele societății comuniste. Grija față de furturile cotidiene de produse agricole, în timp ce pierderile datorate tehnologiei învechite nu erau luate în seamă. Fragmentul citit zugrăvește cu talent o realitate rurală foarte bine cunoscută de cei mai în vârstă. Este vorba despre viața satului în perioada agriculturii colectiviste. Cei prezenți și-au manifestat nerăbdarea de a vedea cât mai repede ieșit de sub tipar romanul cu titlu incitant ”Femei criminale”.

Printre participanții la ședința cenaclului i-am mai remarcat pe Georgeta Govor care împreună cu Tavi Bud au susținut programul artistic, Gheorghe Molnar, Cecilia Sas, Romulus Boitor și col. (r) Voicu Șichet care a înmânat celor prezenți câte un exemplar din cartea recent scoasă de sub tipar, ”Eroii Neamului la al XXV-lea pas. Indici bibliografici și popas de suflet”, apărută la Editura ”Citadela” Satu Mare, 2015. Cartea este închinată apariției numărului 25 al revistei ”Eroii Neamului” al cărui redactor coordonator este col. (r) Voicu Șichet.

În partea finală a ședinței au fost abordate unele probleme organizatorice. La viitoarea ședință a cenaclului, care va avea loc în data de 9 decembrie 2015, va citi din creația sa poetul Ioan Sălăjanu.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 25, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.