La Centrul Multicultural Poesis a avut loc simpozionul aniversar „Tradiție și evoluție în educația artistică”

Cu prilejul aniversării a 110 ani de învățământ artistic la Școala de Arte din Satu Mare, a fost organizat simpozionul aniversar „Tendințe și evoluție în educație artistică” la Centrul multicultural Poesis, în data de 26 noiembrie 2015.

DSC00604Au onorat cu participarea la acest eveniment președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, directorul general al Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, profesorul universitar dr. Claudiu Porumbăcean, directorul Secției de Artă a Școlii „II Rákóczi Ferenc” din Téglás, Ungaria, prof. Kovácsné Lörincz Judit, inspectorul șef al I.P.J. Satu Mare, comisar șef Vlad Florentin, președintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba, directorul Liceului de Arte Satu Mare, Cristian Pop, profesorul universitar dr. Gavrilă Ardelean, directorul Arhivelor Naționale Satu Mare, dr. Lucian Cucuiet, șeful Secției de Artă a Muzeului Județean Satu Mare, Felicia Grigorescu, directorul Școlii de Artă Bistrița, Rozalia Tomescu, managerul Centrului Cultural Sighetu Marmației, Dan Pralea, profesori și elevi.

Evenimentul a fost moderat de managerul Școlii de Artă Satu Mare, profesorul Mircea Deac. Luările de cuvânt au fost intercalate cu momente artistice susținute de Ionuț Malanca, clasa profesorului Răzvan Pop, care a interpretat „Sebben crudele” de Antonia Caldara, și Cristina Scheitli care a interpretat la pian ”Rondo” de W.A. Mozart. Ambii au fost acompaniați la pian de profesoara Budean Mihaly Judit.

În cuvântul de deschidere rostit de președintele Consiliul Județean Satu Mare, Adrian Ștef, acesta a apreciat activitatea desfășurată de corpul profesoral de la Școala de Arte adresând sincere felicitări cu acest prilej aniversar. ”Aveți tineri merituoși, talentați, care ne-au dus renumele județului în țară și peste hotare, Școala de Arte și-a înțeles prin aceasta rolul său în peisajul cultural al județului nostru. De aceea numărul cursanților pe an ce trece este tot mai mare. Felicit pe toți profesorii care au predat și predau la această școală și reușesc să educe tinerii noștri și nu numai în spiritul artei ceea ce este foarte important. Fără viață culturală un județ este sterp. Felicitări. La Mulți Ani Școlii de Arte!”.

Directorul general al Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, a subliniat că la această venerabilă vârstă a Școlii de Arte trebuie să ne aducem aminte și de conducătorii înaintași ai acesteia cum ar fi Adrian Demian. Numărul mare de peste 700 de cursanți ai școlii reprezintă un record din care reiese prestigiul de care se bucură pregătirea și educația ce se realizează aici. Aici nu se pregătesc numai artiști ci mai degrabă un public avizat cu o vastă cultură prin contribuția unor profesori dăruiți actului de educație. „În județul Satu Mare se întâmplă o viață culturală trepidantă, trepidantă, adevărată, receptată cu admirație de cei ce trec prin județul nostru. Este un moment în care să dăm întâietate celor ce modelează sufletul sătmărenilor prin Școala de Artă”, a spus Felician Pop.

Prof. univ. dr. Claudiu Porumbăcean a făcut o amplă incursiune în istoria învățământului artistic sătmărean ale cărui începuturi au fost în 1905, dar se poate vorbi de o primă atestare în anul 1872. În perioada interbelică s-a înființat la Satu Mare „Reuniunea dr. Vasile Lucaciu” care avea în componența sa conservator, cor țărănesc, cor mixt și filarmonică. În 1920 profesorul Adrian Demian a pus bazele Corului Vasile Lucaciu iar tenorul Traian Cavași a fost recomandat să conducă reuniunea. În anul 1953 Conservatorul orășenesc din Satu Mare s-a transformat în Școala Populară de Artă, printr-un Decret al lui Gheorghe Gheorghiu Dej. „Ne putem mândri cu un învățământ artistic aici, la Satu Mare, de bună calitate, apreciat și pe plan național încă de la primele sale începuturi”, a spus Claudiu Porumbăcean, subliniind că are în lucru o carte despre istoricul Școlii de Arte din Satu Mare, care va ieși în curând de sub tipar.

Au mai vorbit despre realizările Școlii de Artă adresând aprecieri și felicitări: directorul Școlii de Artă din Téglás prof. Kovácsné Lörincz Judit, profesor Maria Belean, comisarul șef Vlad Florentin, Felicia Grigorescu, prof. Muzsnai Árpád, directorul Școlii de Arte din Bistrița, Rozalia Tomescu, directorul Arhivelor Naționale Satu Mare, dr. Lucian Cucuiet, directorul Liceului de Artă, Cristian Pop, profesorul Csendes Ștefan, președintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare Gergely Csaba, vicepreședintele AAP Satu Mare Keresztesi Monica, managerul Centrului Cultural Sighetu Marmației, Dan Pralea. Nu au fost uitați foștii profesori și artiști care au activat de-a lungul anilor în cadrul școlii.

Prof. Lia Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 27, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.