La Liceul de Artă ”Aurel Popp” din Satu Mare a avut loc lansarea primului număr al al revistei școlare ”SM Arte”

Ziua de 27 noiembrie 2015 a fost o zi deosebită pentru cadrele didactice și elevii Liceului de Artă ”Aurel Popp” din Satu Mare. A fost ziua în care, a avut loc într-un cadru festiv, lansarea revistei școlare a liceului, intitulată ”SM arte”. În sala festivă a școlii au fost prezenți cadre didactice și elevi, în frunte cu directorul liceului, profesorul Cristian Radu Pop și coordonatoarea colectivului de redacție, profesoara Liliana Doboș Lazăr. Au participat și numeroase cadre didactice, foști profesori ai școlii și foști elevi, alături de cei de astăzi și reprezentanți ai mass-mediei locale.

1Moderatoarea evenimentului, profesoara Liliana Doboș Lazăr a prezentat personalitățile care au venit la acest eveniment cultural. Directorul liceului profesorul Cristian Radu Pop luând cuvântul, a salutat inițiativa apariției acestei reviste, subliniind că titlul este foarte potrivit ales, reflectă tânăra generație, deoarece ”mart” în engleză înseamnă inteligent și trimite la sintagma ”arte sătmărene”. Un vechi vis al elevilor și profesorilor s-a împlinit prin apariția acestei reviste. ”Acest proiect, mult așteptat a reușit să prindă contur, grație muncii titanice, depuse de un colectiv redacțional foarte ambițios și exigent, și numeroși colaboratori, profesori și elevi, dornici să-și împărtășească frumoasele experiențe trăite la Liceul de Arte Aurel Popp Satu Mare”, a spus directorul Cristian Radu Pop. A mai adăugat că revista va fi o oglindă a tot ce freamătă într-un liceu de arte și să promoveze tinerele talente și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect.

2Redactorul șef adjunct, profesoara Daniela Boghian a vorbit despre semnificația acestei zile în istoria liceului, considerând că s-a realizat un proiect cutezător, parcurgerea unui drum lung în elaborarea primului număr al revistei, și selecția unui număr mare de materiale trimise spre publicare.

Profesorul Gheorghe Gheorghiade a făcut referire la momente importante din istoria liceului. A vorbit despre epoca în care director era profesorul Ioan Micu, cel dintâi director,  care a condus școala într-o perioadă grea. Prin 1977 s-au desființat numeroase licee de artă, printre care și cea din Satu Mare, rămânând numai cu clase gimnaziale. Clasele de liceu care au fost transferate la actualul Colegiu Național ”Doamna Stanca” au contribuit la apariția unei reviste școlare care se numea ”Poteci” și a fost coordonată de profesorul Teodor Curpaș. Gheorghe Gheorghiade consideră că revista de astăzi continuă tradiția, se prezintă ca o revistă cu materiale bine structurate care îmbină în chip fericit colaborarea   elevilor  și a profesorilor. Vorbitorul a urat viață lungă revistei și i-a felicitat pe redactori și colaboratori.

4A mai vorbit profesorul Teodor Curpaș. El a mărturisit că a răspuns cu plăcere invitației de a participa la această lansare. El consideră că revista apare într-un liceu care are foarte multe talente, iar prin publicarea creațiilor lor elevii se pot afirma. Aceste valori se formează datorită muncii și priceperii cadrelor didactice. Profesorul Teodor Curpaș a propus conducerii liceului să înființeze și o secție de coregrafie, pentru ca elevii doritori să-l urmeze, pentru a nu fi nevoiți să plece la Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca.

3Au mai luat cuvântul profesoara Emilia Belean, care a vorbit despre foștii elevi deveniți profesori la acest liceu, apoi despre scrisorile primite de la Conservatorul din Cluj prin care s-a recunoscut foarte buna pregătire a elevilor de la acest liceu. Jurnalistul Ioan Anițaș a făcut câteva recomandări privind redactarea în continuare a revistei.

În continuare directorul liceului Cristian Radu Pop, a înmânat diplome unor profesori, elevi și colaboratori externi, pentru munca depusă. Mai mulți elevi au prezentat un frumos program artistic, făcând de neuitat această zi în istoria liceului.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 27, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.