80 de ani de la nașterea poetului Nicolae Labiş, supranumit de Eugen Simion „buzduganul unei generaţii”

În 2 decembrie se împlinesc 80 de ani de la nașterea poetului Nicolae Labiș pe care criticul Eugen Simion l-a supranumit „buzduganul unei generații”. Poetul s-a născut la Poiana Mărului, comuna Mălini, județul Baia (azi Suceava). A fost fiul învățătorilor Eugen și Ana-Profira. Clasele primare le-a urmat în satul natal, în clasa mamei sale. Liceul l-a început la Fălticeni, la Liceul „Nicu Gane” A început să scrie versuri încă din timpul liceului, fiind secretarul cenaclului literar din Fălticeni. Este remarcat cu poezia „Fii dârz și luptă, Nicolae!”, poezie care apare și în „Iașul Nou” și „Lupta poporului”.

nicolae labisNicolae Labiș a obținut premiul I la Olimpiada națională de limba română, în anul 1951. „Viața Românească” i-a publicat poezia „Gazeta de stradă”. Din anul 1952 a fost elev al Liceului „Mihail Sadoveanu” din Iași și conducătorul cenaclului literar. În toamna aceluiași an Labiș a urmat Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu” din București, profesori fiind Mihail Sadoveanu, Tudor Vianu, Camil Petrescu. La absolvire a fost angajat la revista „Contemporanul” apoi la „Gazeta literară”. Din toamna anului 1955 a urmat Facultatea de Filologie a Universității din București dar după un semestru a renunțat. „Viața Românească” i-a publicat poezia „Moartea căprioarei”. În anul 1956 a publicat două volume, „Puiul de cerb” și „Primele iubiri”. A pregătit pentru tipar volumul „Lupta cu inerția”.

În noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956, după petrecerea prilejuită de împlinirea a 21 de ani de viață, Labiș a fost victima unui grav accident de tramvai. Internat la Spitalul de Urgență a avut tăria să-i dicteze unui prieten poemul „Pasărea cu clonț de rubin/ S-a răzbunat, iat-o s-a răzbunat./ Nu mai pot s-o mângăi./ M-a strivit,/ Pasărea cu clonț de rubin,/ Iar mâine/ Puii păsării cu clonț de rubin,/ Ciugulind prin țărână/ Vor găsi poate/ Urmele poetului  Nicolae Labiș/ Care va rămâne o amintire frumoasă/. Starea de sănătate a poetului s-a agravat și la 22 decembrie 1956, la ora 2 dimineața a decedat. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 2, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.