Maria Papp din Porumbești a câştigat Marele premiu la Festivalul Pălincii, cu țuica de pere

În sala mică de ședințe a Consiliului Județean Satu Mare, în data de 2 decembrie, începând cu ora 11.00 s-a desfășurat festivitatea de premiere a câștigătorilor Festivalului pălincii desfășurat la Satu Mare. Au participat prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, consilieri, membri ai juriului și participanți la festival.

DSC00680Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef a subliniat că județul Satu Mare are tradiție veche în producția de pălincă. S-a reușit ca pălinca produsă în județul nostru să fie atestată de Comisia  Europeană, ca aceasta să intre pe piață ca un produs original de calitate bună, autentic, recunoscut ca „Produs în România”. În această categorie sunt atestate Țuica de Turț și Pălinca de Cămârzana.

DSC00682Organizatorul acestui festival a fost Asociația Producătorilor Codereanca împreună că un grup de producători de prestigiu. Un juriu internațional a avut o sarcină grea în stabilirea premianților, deoarece au fost prezentate în concurs țuică de prune, de pere, tescovină, rachiu de gutui, de vin, de vișine, de căpșuni, de piersici, de mure și de pere pădurețe. S-au acordat un număr de 40 de diplome de participare, medalii de bronz, de argint și de aur. Marele premiu a fost câștigat de Maria Papp din Porumbești cu țuica de pere.

DSC00685Dintre câștigători am stat de vorbă cu profesorul Vasile Pop, care a obținut medalia de aur pentru țuica de prune din 2012. Acesta ne-a declarat că are o livadă de peste 300 de pomi la Roșiori iar producerea de țuică o face ca un hobby în timpul liber. Producția bună și medalia de aur obținută la acest concurs îl încurajează ca la pensionare să se dedice producerii de pălincă de prune. Este convins că pălinca produsă de el a fost apreciată de juriu deoarece el parcurge un procedeu vechi cu un anumit ritual, pe care l-a respectat întocmai.

În încheiere prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram a felicitat organizatorii subliniind că astfel ne promovăm județul: „Apreciez și susțin demersul prin care este promovat acest produs specific județului Satu Mare prin Proiectul ,Promovăm valorile locale. Îndemnăm producătorii care au nevoie și îi sprijinim în obținerea documentelor necesare conform legislației pentru producerea pălincii”.

DSC00673Cu ocazia întâlnirii, prefectul județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram şi președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef au transmis cele mai calde mulțumiri tuturor sătmărenilor pentru modul în care au participat și organizat Ziua Națională a României, pentru faptul că au fost în număr atât de mare la toate momentele evenimentului. A fost apreciat faptul că sătmărenii au ieșit în oraş număr atât de mare, români, maghiari și germani. Este de apreciat faptul că nu s-a raportat nici un eveniment nedorit.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 2, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.