La Muzeul Județean de Istorie a fost lansat recent numărul 25 al revistei „Eroii Neamului”

Marți, 1 Decembrie 2015, de Ziua Națională a României, Muzeul Județean de Istorie Satu Mare a găzduit lansarea celui de al 25-lea număr al revistei „Eroii Neamului”. Lansarea a fost onorată de prezența prefectului județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram și de primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, specialiști ai muzeului sătmărean, cercetători, precum și colaboratori ai revistei şi numeroși cititori.

DSC_0002Așa cum ne-a obișnuit, revista publică în continuare Jurnalul cimitirelor și monumentelor eroilor de col.(r) Voicu Șichet iar pr. dr. Cristian Boloș ne prezintă modele creștine de eroism, prezentându-l pe Sfântul Daniil Sihastrul și pe domnul Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt cu legături pilduitoare pentru vremurile actuale.

„Lupta împotriva uitării continuă cu și mai multă dăruire în județul Satu Mare”, scrie lt. col. (r) Ioan Bălănescu și asta prin intermediul cercurilor Cultul Eroilor. Se remarcă în acest sens cercurile de la Colegiul Național „Doamna Stanca”, Liceul de Artă „Aurel Popp”, Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Dr. Lucian Cucuiet semnalează în revistă „Un eveniment cultural dăruit publicului sătmărean”, vernisarea expoziției „Imagini și documente – 70 de ani de peisaj industrial, 1945-2015” care a avut loc la Muzeul de Artă Satu Mare. Tot aici a fost lansat volumul „Istorie în documente. Mavrocordații (1711-1786) realizat de Claudiu Victor Turcitu, doctorand al Universității din Atena.

Apropierea zilei de 1 Decembrie a prilejuit publicarea a mai multor articole legate de acest măreț eveniment de maximă importanță în istoria națională. Prof. Nicolae Pop își intitulează articolul „1 Decembrie 1918 – un act de conștiință și de voință unitară a românilor”. Profesorul Carol C. Koka trece în revistă mișcarea culturală românească și Marea Unire din 1918, iar profesorul Dumitru Obșitoș „Participarea românilor din județul Satu Mare la Marea Unire din 1918” (I).

Dr. Viorel Ciubotă adaugă noi date la eliberarea orașului Satu Mare în 19 aprilie 1919, folosind izvoare istorice cercetate în Arhiva Ministerului Apărării Naționale de la Pitești. Dr. Daniela Bălu aduce în atenția contemporanilor personalitatea lui Aloisie Ludovic-Tăutu, cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la naștere, un cărturar cu o vastă operă, neobosit cercetător al arhivelor Vaticanului.

La rândul său dr. Viorel Câmpean scrie despre Ioan Șter, un medic sătmărean de frumoasă amintire. Colonelul (r) Petru Prodan sub titlul „Unde sunt cei ce… nu mai sunt? Partea a III-a a materialului în memoria lui Dimitrie Iov, folosind subtitlul „Basarabia-Bucovina-Soroca, istorie scrisă cu lacrimi și sânge”.

Ștefan Focșa a fost un adevărat ctitor de școală în Satu Mare, în legătură cu organizarea Școlii de Arte și Meserii din Satu Mare după Marea Unire. Profesorul Radu David descrie funcționarea școlii până la preluarea acesteia de către autoritățile românești, organizarea și funcționarea școlii în perioada 1920-1936.

Din partea Bibliotecii Județene Satu Mare, ing. Mircea Pârlea își intitulează articolul „Școala Ardeleană, expresie a iluminismului românesc”. Este trecută în revistă toată pleiada de intelectuali patrioți care au contribuit la afirmarea națiunii române, Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior, Ioan Budai Deleanu. Drd. Marta Cordea publică un interesant material care îl prezintă situația foștilor deputați români din Dietă, autorul documentului din 1850 fiind Sigismund Pop, deputat român în acest for.

Ing. ec. Cristian Mareș ne face cunoștință cu generalul Radu Korne, participant la cele două Războaie Mondiale. În 1919 a luptat până la căderea Budapestei, iar în Al Doilea Război Mondial, obținând gradul de general de brigadă, a fost unul dintre cei 17 comandanți români distinși cu Crucea de Fier în grad de Cavaler.

Prof. dr. Ioan Corneanu continuă serialul dedicat generalului Victor Popescu „Un vrednic ostaș pentru istorie (VI)”.  Profesorii Ovidiu T. Pop și Carmen Bratosin ne fac cunoștință cu o serie de eminescieni care au devenit profesori la Liceul Institutului Român din Sofia, Gavril Barbul, dr. Andrei Radu și Eftimie Pandrea. Tot despre un mare dascăl al Sătmarului, George Pteancu, scrie dr. Viorel Câmpean, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la naștere, iar profesorul Ștefan Haiduc scrie despre poetul popular care a făcut două războaie Neamțu Toader al lui Văsâiu lui Ionu Tomii din Racșa.

DSC_0003Odată cu lansarea revistei cu nr. 25, a fost lansat și volumul al cărui autor este col. (r) Voicu Șichet, „Eroii Neamului la al XXV-lea pas. Indici bibliografici și popas de suflet”, apărut la Editura sătmăreană „Citadela”. Cartea este o mărturie peste ani a sârguinței cu care redactorii și colaboratorii revistei „Eroii Neamului” au dat la iveală o revistă de înaltă ținută, scrisă cu mult suflet.

După aprecierile dr. George Vulturescu, volumul cuprinde toată istoria orașului Satu Mare. Pe lângă bibliografia celor 25 de numere, în carte sunt publicate o serie de opinii și aprecieri din partea autorităților județene și municipale, sponsori, redactori și colaboratori dar și a cititorilor. Toți care au contribuit la apariția revistei de-a lungul anilor au fost distinși cu Diplome de excelență „În semn de înaltă apreciere pentru interesul deosebit și angajarea dovedite în promovarea cu responsabilitate a acțiunilor dedicate cinstirii eroilor, temelia unității și propășirii neamului românesc”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 6, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.