La Muzeul de Artă Satu Mare s-a deschis expoziția retrospectivă Z. Erdei Anna și Zagyva László 

Marți, 8 decembrie 2015, cu începere de la ora 17.00, la Muzeul de Artă din Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției retrospective a doi artiști plastici consacraţi. Este vorba despre Z. Erdei Anna și Zagyva László. Alături de cei doi artiști plastici, au participat la vernisaj dr. Daniela Bălu, directorul adjunct al Muzeului Județean Satu Mare și binecunoscutul critic de artă, graficianul și profesorul Muhi Sándor. Au fost prezenți numeroși prieteni și iubitori de artă sătmăreni.

DSC_0011După cuvintele de salut rostite de dr. Daniela Bălu, care și-a manifestat satisfacția și bucuria că muzeul sătmărean are onoarea de a găzdui această frumoasă și valoroasă expoziție a doi concitadini, legați prin multe de orașul nostru, a luat cuvântul Muhi Sándor, care s-a adresat asistenței în limba maghiară. Au fost prezentate cele mai importante date biografice ale celor doi.

Z. Erdei Anna este sătmăreancă. S-a născut la 13 martie 1945. A urmat Liceul de artă din Târgu Mureș apoi Institutul de Artă „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. O perioadă a fost profesoară de desen la Târgu Mureș, iar din 1990 s-a stabilit la Nyiregyháza în Ungaria. A participat la numeroase expoziții personale și colective din România, Ungaria și Germania. Muhi Sándor a apreciat că avem privilegiul de a participa la o expoziție de o rară frumusețe, în care grafica și sculptura și-au dat mâna în chip fericit. Expoziția, înainte de a poposi la Satu Mare, a fost expusă nu întâmplător la Nyiregyháza și la Târgu Mureș, cele trei oraşe jucând un rol important în viața celor doi artiști. „Fără să greșim, îi putem numi artiști sătmăreni. Satu Mare a fost orașul copilăriei lor și ai anilor de școală”, a spus Muhi Sandor.

DSC_0001

DSC_0002

DSC_0003

DSC_0007

DSC_0008

Artista exprimă foarte bine în creațiile ei sentimentele umane, știe să utilizeze la nevoie tehnici diferite, mixte chiar, și știe să se exprime foarte colorat. Multe tablouri ale ei exprimă dinamism, reflectă o lume în continuă mișcare. S-a spus că ea și mulți alți artiști valoroși care au creat și în anii dictaturii comuniste, au fost marginalizați. Erdei Anna se exprimă în creațiile sale ca o bună cunoscătoare a psihologiei umane. Rezultă acest lucru din tablourile sale intitulate: „Metamorfoza”, „Buna Vestire”, „Îmbrățișarea” sau „Ziua cea din urmă”.

Zagyva László, deși s-a născut în Germania la 14 iulie 1945, și-a făcut studiile liceale la Satu Mare. A urmat apoi Institutul de Artă Plastică „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. A trăit și creat la Târgu Mureș, apoi ca profesor de sculptură la Nyiregyháza. A participat la numeroase expoziții colective și personale în România, Ungaria, Germania, Polonia, Letonia și Ucraina. Muhi Sándor l-a caracterizat, în ciuda staturii sale impozante, ca fiind un om deosebit de sensibil, foarte pretențios față de propria creație. În sculpturile sale reușește să exprime cele mai fine nuanțe ale oamenilor, stările lor sufletești. Abordează deopotrivă teme mitologice, care surprind prin modul de exprimare, cât și teme actuale. Este în același timp și un excelent metaloplastician. Lucrează cu cele mai diverse materiale, de la lemn la metal și piatră. Alături de sculpturi de mici dimensiuni, expune în multe locuri publice și statui de mari dimensiuni. Amintim aici statuia episcopului Ham János, din fața Catedralei Romano- Catolice din Satu Mare. În expoziție am remarcat sculpturile de mici dimensiuni intitulate: „Hainele noi ale împăratului”, „Cimpoi”, „Faun pannonic” și „Jucăriile noastre vechi”. În metaloplastie are expuse lucrările: „Sf. Gheorghe”, „Evul Mediu I,II”, precum și numeroasele medalii create de artist cu ocazia unor evenimente.

DSC_0004

DSC_0005

DSC_0006

DSC_0009

DSC_0013

DSC_0014Cuvinte de apreciere la adresa lucrărilor expuse a rostit și Prea Sfinţia Sa Episcopul Episcopiei Romano-Catolice Satu Mare, Eugen Schönberger. El a mulțumit în mod special pentru statuia episcopului Hám János și pentru tot ce au făcut artiștii pentru municipiul Satu Mare. Având în vedere faptul că în acest an, atât Z. Erdei Anna cât și Zagyva László au împlinit șapte decenii de viață, au fost felicitați în mod călduros, cei prezenți la vernisajul expoziţiei le-au urat multă sănătate și succese în activitatea lor.

Expoziția este deschisă între 8 decembrie 2015 și 8 ianuarie 2016, de marți până sâmbătă între orele 9.00-17.00 și duminică între orele 10.00-14.00.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 8, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.