Viceprim-ministrul Vasile Dîncu: “Administraţia publică trebuie controlată de cetăţean”

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu a participat marţi, 8 decembrie 2015, la conferinţa “Managementul resurselor umane în administraţia publică”. Evenimentul, organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, reprezintă a doua reuniune a Platformei de dialog pentru dezvoltarea administraţiei publice în România.

Vasile-DancuViceprim-ministrul a vorbit despre stadiul reformei în administraţia publică şi despre etapele imediat următoare în acest proces: actualizarea Strategiei pentru consolidarea administraţiei publice (SCAP), necesitatea formării profesionale continue în sectorul public şi reînfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie, regândirea atribuţiilor Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), Strategia pentru stabilirea standardelor de calitate şi cost, Codul Administrativ şi importanţa transparenţei şi monitorizării în domeniu.

Vasile Dîncu a arătat că toate modificările pe care doreşte să le propună Guvernului au un obiectiv unic, acela ca populaţia să fie deservită în relaţia cu statul mai bine şi mai repede, de funcţionari mai bine pregătiţi, fie că e vorba despre instituţiile publice centrale sau locale: “Ce ne dorim în acest an de guvernare? Să realizam condiţiile pentru profesionalizarea angajaţilor din acest sistem şi pentru stabilitatea funcţiei publice. O dată construite aceste condiţii, funcţionarul public va fi motivat să performeze şi să se gândească cu prioritate la interesul cetăţeanului. Acum, statul e birocratizat și nu își îndeplinește funcțiile esențiale. Cred că statul român va trebui să fie mult mai suplu, să coste mai puțin și, în același timp, să fie prezent în spațiul contractului colectiv”.
Cu privire la noua abordare pentru ANFP, viceprim-ministrul a arătat că nu se referă la o restructurare de personal, ci la una care să ducă la noi atribuţii pentru agenţie, care să îi permită să pună un accent mai ridicat pe aspectele strategice şi de planificare: “ANFP va trebui să aibă un rol mult mai puternic în ceea ce înseamnă formarea, calificarea funcției publice și monitorizarea programelor. Acum face mai degrabă o evidență a funcționarilor publici, ANFP trebuie să fie agentul principal al formării, adică să planifice funcția publică, să creeze modele, să avizeze trasee, un ghid al carierei și să gestioneze dezvoltarea continuă a funcției publice. Nu va fi o restructurare, ci va fi un design nou pentru întreaga agenție, va primi funcții în plus. În două-trei luni se va redefini rolul ANFP. Este o veste foarte bună, oamenii vor avea ocazia să facă mai mult, mai bine, mai frumos și mai inteligent”.

În viziunea viceprim-ministrului Vasile Dîncu, Strategia pentru consolidarea administraţiei publice (SCAP) trebuie să scoată în evidenţă ceea ce nu este funcţional în prezent şi ce poate fi optimizat. În acest scop, este necesară o actualizare a strategiei: indicatorii propusi să fie relevanţi şi măsurabili, iar aspectele legate de transparenţa şi de monitorizarea acţiunilor planificate să fie accentuate. “Vom aduce niște amendamente acestei Strategii care țin de obiective şi indicatori. Obiectivele transparenței, de exemplu, trebuie consolidate. Apoi, am putea să avem indicatori foarte clari și pentru asta o să fac o cerere publică pentru organizațiile din spaţial public, care au specialiști foarte buni si care pot contribui – cu perspectiiva lor, care văd aceasta Strategie din afara sistemului. Administrația publică trebuie să fie controlată de cetățean, este un lucru care nu este o lozincă, care trebuie pus în practica”, a subliniat Vasile Dincu.

Formarea profesionala continuă a angajaţilor din instituţiile publice reprezintă una dintre condiţiile de baza pentru modernizarea sistemului public, susţine ministrul administraţiei publice: “Știu că nu se pot face minuni într-un an de zile, dar cred că putem pune într-un an de zile bazele de funcționare a funcției publice într-un model rațional. Noi o să pornim în această filozofie a schimbării de la lucrurile bune care deja există. Am găsit profesioniști foarte buni în administrația românească, sunt oameni care știu foarte multe, care își fac treaba, dar uneori un au toate conditiile, ori una din condiții este aceea să-i introduci într-un proces de formare continuă. Pe cine mai enervează faptul că ar trebui să facă în continuare, să învețe, formarea continuă, asta într-adevăr este un motiv pentru ca acel om să plece din administrație, numai cine nu vrea să învețe, numai cine nu vrea să se perfecționeze, cine crede că este proprietarul funcției.”

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 8, 2015. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.