„Dulcea povară a cuvântului” – volumul de poeme lansat de Ioan Tipu Sălăjanu la Centrul Cultural „G.M. Zamfirescu”

Ședința cenaclului literar „Afirmarea” din 9 decembrie 2015 a coincis cu lansarea volumului de poeme a poetului și epigramistului Ioan Tipu Sălăjanu, „Dulcea povară a cuvântului”, volum apărut la Editura „Citadela” din Satu Mare, ce marchează debutul său editorial. Alături de autor la masa prezidiului au stat scriitorul Ioan Nistor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, dr. Viorel Câmpean, din partea Bibliotecii Județene, Aurel Pop, directorul Editurii „Citadela” Satu Mare și președintele cenaclului literar „Afirmarea”, scriitorul și jurnalistul Ioan Anițaș.

DSC_0002După cuvântul introductiv al președintelui cenaclului „Afirmarea”, Ioan Anițaș, a luat cuvântul scriitorul Ioan Nistor, cel care a prefațat volumul. Vorbitorul l-a felicitat pe autor pentru curajul pe care l-a avut încredințând tiparului primul său volum de poeme. În puține cuvinte Ioan Nistor l-a caracterizat pe autor, ca fiind un autor exigent și perseverent. „El aduce poezia la forma ei primitivă ceea ce este un fapt impresionant. Este un volum pregătit ani la rândul în care putem admira sunetul armonios al versului și al limbii române”. Autorul versifică ușor, din poemele sale răzbat până la noi ecourile poeziei lui Șt. O. Iosif, Octavian Goga, Ioan Alexandru și alții. Rostirea imnică o găsim la tot pasul în poemele sale, versurile  tind spre perfecțiunea prozodică”, a spus Ioan Nistor. Acesta a salutat și  strădania poetului de a compune poeme cu tentă religioasă și a dat citire unei strofe din poemul „Autoportret” ce-l caracterizează foarte bine pe poet. „Un mugur apărut târziu, tomnatic/Într-un sătuc din mijlocul câmpiei/ Pierdut în labirintul poeziei/ În căutarea unui Pegas fantomatic/.

Dr. Viorel Câmpean a vorbit despre localitatea de origine a autorului, locurile natale care l-au inspirat, un sat care îi este foarte drag și care a dat mulți oameni de seamă. Vorbitorul și-a mai exprimat speranța că va avea ocazia să salute în scurt timp, cel de al doilea volum al autorului, în care speră că vor apărea epigramele sale, domeniu în care Ioan Sălăjanu excelează.

Editorul Aurel Pop a mulțumit pentru că autorul i-a încredințat manuscrisul editurii al cărui director este. Volumul l-a caracterizat ca fiind unul cu tematică diversă: Clipe de eternitate, Pro Patria, Versul care slăvește ziua și Povara Crucii. Poeziile lui Ioan Sălăjanu sunt pline de sinceritate. Autorul lor este un adevărat bibliofil, fiind în posesia unei biblioteci de invidiat. Directorul Editurii „Citadela” Aurel Pop, a înmânat autorului o diplomă din partea editurii și a cenaclului „Afirmarea”, ca semn de recunoaștere a meritelor pe care le are în dezvoltarea culturii sătmărene.

Dr. George Vulturescu a vorbit despre calitatea autorului ca om, caracterizându-l ca fiind un om deosebit, plin de forță și talent. A spus că el se exprimă foarte poetic, cartea sa este o rugă personală. „Oriunde deschidem cartea găsim un cântec”. În poemele lui Ioan Sălăjanu recunoaștem ușor influențele poeziei lui Eminescu, Coșbuc sau Minulescu „pe care le preia ca o stare și-i adaugă starea sa”. S-a mai spus că poezia lui Ioan Sălăjanu este asemănătoare cu muzica. Ani de zile a fost un poet latent care s-a afirmat la cenaclul „Afirmarea”.

DSC_0003Felicitări au fost adresate autorului de către Ovidiu Mica, care i-a dedicat o epigramă, de Cornel Burcea, care i-a dedicate un frumos catren, Claudiu Govor care a transmis autorului mesajul lui Voicu Șichet. Claudiu Govor apreciază faptul că Ioan Sălăjan este poetul care ține cont și de părerea altora, este un om integru, bun prieten și sincer. Mai apreciază faptul că multe poezii ale sale pot fi puse pe muzică. Mihai Sas apreciază legătura poeziilor, care fac parte din volum, cu viața. Poetul scrie ceea ce simte și dăruiește cititorilor poezii frumoase. Ioan Anițaș a subliniat valoarea poemelor, care scot în evidență sensibilitatea autorului.

Luând cuvântul, Ioan Sălăjanu a început cu o epigramă intitulată „Autodedicație” după care a mulțumit tuturor pentru prezență, pentru frumoasa seară de care a avut parte. A mulțumit tuturor celor care l-au susținut și încurajat. A continuat cu citirea unor reușite epigrame dedicate lui Ovidiu Mica, Ioan Nistor, Claudiu și Georgeta Govor, Ioan Anițaș, profesorului universitar Viorel Rogoz și George Vulturescu. Având în vedere faptul că autorul la data de 13 decembrie împlinește 60 de ani, cei prezenți l-au felicitat și i-au urat multă sănătate și noi succese. Cu toții i-au cântat „Mulți ani trăiască!” iar autorul a oferit autografe. Printre cei prezenți i-am remarcat pe Nicolae Pop, Gheorghe Șanta, dr. Ovidiu Pop, Carol C. Koka, Gheorghe Cormoș, Cornel Burcea, dr. Alexandru Zotta, Dorel Iurcencu, Angela Munteanu, Liliana Doboș-Lazăr, drd. Marta Cordea, Stela Șichet, Grigore Scarlat, Florica Belbe, Rodica Cuc, Cecilia Sas şi alţii.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 9, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.