La Şcoala Gimnazială din Odoreu a avut loc Medalionul literar Vasile Tarța – In Memoriam

La inițiativa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Școala Gimnazială Odoreu, a fost organizat luni 14 decembrie 2015, de la ora 12.00 „Medalionul literar Vasile Tarța – In Memoriam”. Evenimentul a avut loc la Școala Gimnazială din Odoreu.

DSC_0070Au participat la acest eveniment alături de profesoara Livia Sarca, directoarea școlii, directorul Muzeului Județean Satu Mare Felician Pop, fiu al comunei, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, directorul Școlii de Arte din Satu Mare, Florin Pop, poeta și președinta Cenaclului Scriitorilor Sătmăreni, Loredana Știrbu, părintele paroh al Parohiei Ortodoxe Odoreu, Flaviu Meghișan, jurnalistul și președintele Cenaclului literar „Afirmarea”, Ioan Anițaș, redactorul de la „Actualitatea sătmăreană”, profesor Carol C. Koka, reprezentanți ai Primăriei Odoreu, consilieri, membrii ai familiei poetului, profesori și numeroși elevi.

Directoarea școlii, profesoara Livia Sarca i-a salutat pe cei prezenți cu ocazia importantului eveniment cultural, Vasile Tarța fiind un fiu al localității și fost dascăl al școlii. Doamna directoare a făcut o scurtă prezentare a vieții și creației poetului, care în această zi ar fi împlinit 75 de ani. La prezentarea biografiei poetului și-au adus contribuția și elevii și s-au proiectat imagini reprezentative din viața poetului. Elevii au recitat un grupaj de versuri din creația lui Vasile Tarța.

DSC_0072Poetul s-a născut la 14 decembrie 1940 în Lipău, județul Satu Mare. A urmat cursurile unei Școli profesionale agricole și ale Liceului economic din Satu Mare. A debutat cu poezie în ziarul „Cronica Sătmăreană”, în anul 1974. Poeziile lui au apărut în „Tribuna”, „Steaua”, „Viața Românească”, „România literară”, „Luceafărul”, „Familia”, „Transilvania”, „Poesis”, etc. În 1977 îi apare volumul „Statornica lumină” (în tandem cu poetul Ioan Bran). A publicat peste 20 de volume de poeme. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

Petru Poantă scria despre Vasile Tarța că „este poet cumva natural, regimul de actualizare a talentului său fiind spontaneitatea. Lumea pare să reprezinte pentru el un text inepuizabil și misterios. Poeziile nu sunt altceva decât fragmente sfâșiate cu o mereu proaspătă uimire din acest text. Starea sa poetică se află sub semnul unei permanente perplexități. Limbajul e o emergență pură a unei sensibilități sau când devine vag moralizator. El aparține în fond tipului de scriitor „naiv”, naivismul însemnând aici o disponibilitate organică”.

DSC_0073Despre Vasile Tarța ca profesor, poet și prieten a vorbit Felician Pop. A mărturisit că inițiativa de a organiza acest medalion literar îi aparține, alături de Robert Laszlo. L-a cunoscut foarte bine pe Vasile Tarța, ca elev al acestei școli, care îi revine mereu în minte atunci când se vorbește în general de școală. O altă mărturisire a fost aceea că, datorează foarte mult acestei școli în formarea lui intelectuală. „L-am perceput pe poetul Vasile Tarța ca pe un poet care a scris întotdeauna ceea ce a simțit și nu a scris doar vorbe meșteșugite. A fost un om care a dat dovadă de multă bunătate și modestie”. Felician Pop a dat citire unor versuri dintr-o carte care a apărut în urmă cu 35 de ani. Știe că poetul Vasile Tarța „nu a putut trăi fără poezie, poezia era pentru el un alt mod de a vedea lumea”. În continuare Felician Pop a povestit o serie de momente memorabile trăite alături de poet, care a fost un om care a știut să comunice. A avut o puternică influență asupra viitorului său ca poet și scriitor. De la el a învățat să citească și cum să citească. Felician Pop a mai adăugat că: „Vasile Tarța a fost un om care a știut să formeze caractere, aceasta fiind principala misiune a unui dascăl”.

DSC_0074Robert Laszlo l-a cunoscut personal pe Vasile Tarța, la vârsta de 17 ani la vârsta la care făcea primele încercări poetice. El a fost printre primii oameni care și-au manifestat încredere în el și i-au apreciat poeziile. Părintele Flaviu Meghișan la rândul lui, a avut numai cuvinte de laudă la adresa poetului. Activitatea de astăzi, a spus el, a adus la suprafață numeroase momente ale trecutului poetului Vasile Tarța, care provine dintr-o familie dedicată cuvântului prin slujirea la biserică. Părintele Meghișan a dat citire unor versuri frumoase care l-au impresionat mult, dintr-un volum dăruit lui în anul 2010. Părintele a îndemnat pe toți să nu-l uite „pe ce-l care ne-a lăsat poezii atât de frumoase”. Vasile Tarța este o personalitate a comunei Odoreu. Au mai luat cuvântul consilieri locali și directorul Școlii de Arte Satu Mare, Florin Pop.

Felician Pop a dăruit un set de cărți bibliotecii Odoreu iar membri familiei poetului au primit buchete de flori. Activitatea s-a încheiat cu interpretarea de către elevii școlii a unor frumoase colinzi.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 14, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.