A fost dezvelit bustul omului de cultură Dariu Pop, opera sculptorului Radu Ciobanu

În fața Inspectoratului Școlar Satu Mare a avut loc joi, 17 decembrie, dezvelirea bustului omului de cultură Dariu Pop, bust care este opera sculptorului Radu Ciobanu. Numeroase oficialități printre care președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef au fost prezente la eveniment. Dr. Ioan Viman, directorul Casei Corpului Didactic Satu Mare a ținut o scurtă cuvântare arătând personalitatea și opera dascălului Dariu Pop, ctitor al învățământului românesc pe aceste meleaguri după Marea Unire.

DSC_0084Dariu Pop a ctitorit 140 de școli a condus coruri și reviste, a fost și dirijor, conducătorul revistei ”Școala Noastră”. Dariu Pop a fost un model de dascăl. După cuvântare a urmat dezvelirea bustului, de către președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, inspectorul șef al IȘJ Satu Mare, Călin Durla și dr. Ioan Viman. A urmat oficierea unui Te Deum de către părintele dr. Cristian Boloș și sfințirea bustului.

DSC_0086Adrian Ștef a arătat că dezvelirea acestui bust a fost un proiect mai vechi în sfârșit s-a realizat, la propunerea dr. Ioan Viman. Sătmărenii, în special dascălii au o obligație morală față de acest ilustru înaintaș. Dariu Pop a îmbogățit patrimoniul cultural al orașului și județului Satu Mare. Președintele Consiliului Județean Adrian Ștef i-a felicitat pe toți cei care au contribuit la ducerea la bun sfârșit al acestui proiect. A menționat că mai există trei proiecte de statui, amplasarea Monumentului Limbii Române, care este gata doar trebuie găsit un amplasament corespunzător, la fel și amplasarea statuii lui Ioniță Andron la Negrești a lui Mihai Eminescu la Carei.

Cuvinte frumoase despre activitatea lui Dariu Pop pe meleagurile sătmărene au fost rostite de directorul Muzeului Județean, Felician Pop. Dariu Pop a fost o mare personalitate ce și-a pus amprenta pe cultura sătmăreană interbelică. De numele lui se leagă multe realizări culturale în județul nostru. Pentru toate câte a făcut merită prețuirea noastră.

DSC_0090Dariu Pop a avut și unii contestatari dar toți aceștia au dispărut în istorie, a spus Felician Pop. Anul viitor prin februarie urmează să fie marcat împlinirea a 95 de ani de la apariția revistei ”Țara de Sus”. Felician Pop a mai precizat că s-ar impune ca o școală din municipiul Satu Mare să-i poarte numele acestui mare om.

Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo a subliniat faptul că Dariu Pop s-a pus în slujba românismului, personal s-a situat întotdeauna în epicentrul activității culturale. Sătmărenii îi aduc un binemeritat omagiu dascălului Dariu Pop, personal un model pentru toți care l-au urmat.

DSC_0092Activitatea dedicată dascălului Dariu Pop a continuat în sala de ședințe de la Casa Corpului Didactic unde a avut loc lansarea a două cărți semnat de Dariu Pop, ”Dascălul  din Blidari”, carte apărută la Editura Citadela din Satu Mare. Practic este vorba despre un roman autobiografic. Prefața cărții este semnată de George Vulturescu. Cuprinde și o cronologie a vieții și a operei autorului realizată de Ofilat Varvari. Ediția este îngrijită de scriitorul Ioan Nistor care a  elaborat și studiul critic și notele explicative și biografice. Cea de a doua lucrare lansată a apărut la aceeași editură sub titlul ”Dariu Pop Note autobiografice”, ediție îngrijită și note de Ioan Nistor, tabel cronologic de Ofilat Varvari.

DSC_0105La lansarea cărților au luat cuvântul scriitorul Ioan Nistor, care a vorbit pe larg despre viața și activitatea lui Dariu Pop. George Vulturescu a subliniat faptul că trei județe îl revendică pe acest eminent dascăl, dar numai Satu Mare a făcut cel mai mult pentru a-i cinsti memoria. Este vorba despre județele Bistrița, Maramureș și Satu Mare. Au rostit aprecieri despre Dariu Pop președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef care a promis ajutor financiar editarea lucrărilor lui Dariu Pop, editorul cărții Aurel Pop, dr. Alexandru Zotta. Acesta din urmă s-a referit la romanul bine făcut al lui Dariu Pop, care ne duce cu gândul la Liviu Rebreanu. Romanul se ridică la nivelul autorilor consacrați. ”A mers la rădăcina breaslei”. Șirul vorbitorilor s-a încheiat cu cuvântul dr. Ioan Viman, Directorul Casei Corpului Didactic care a propus ca această instituție să poarte numele ilustrului dascăl Dariu Pop.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 18, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.