A apărut numărul 2 al revistei de opinii și atitudini culturale “Mesagerul Albastru”, în anotimpul alb

Recent a văzut lumina tiparului nr. 2 (17) al revistei de opinii și atitudini culturale “Mesagerul Albastru”, fondator profesorul Ioan Andreica. Revista găzduiește o serie de articole care prezintă o serie de noi apariții editoriale. Astfel, Carmen Felicia Băințan a scos la Editura Eurotip din Baia Mare cartea ,,Iubirea din tăcere”, care este o lucrare în care autoarea ne prezintă o iubire particularizată în care personajele au o prezentare completă, stările sufletești descrise specific spiritului de gândire al autoarei, apelând la meditații profunde interne.

copertaTot Ioan Andreica, în articolul ,,Ion Vădan – Prapur și dedublarea sa”, ne readuce în memorie un ,,priceput poet în arta poeziei”, care a fost Ion Vădan, directorul Editurii Dacia XXI din Cluj-Napoca. La 16 august 2010 acesta dăruia noua sa carte cu titlul ,,Prapur”, cu următoarea dedicație ,,Bunului meu prieten, adică frate întru idei Ioan Andreica, o carte oferită cu toată stima și dragostea”. Cartea a fost oferită cu două luni înainte ca poetul să părăsească prematur această lume îndreptându-se spre ,,cohortele de îngeri”.

Alte două cărți ,,Două fete și …Miruna” a Aureliei Oancă sunt dedicate copiilor iar ,,Crimă și drog” este cel mai recent roman al scriitorului Vasile Bărbuș Crățu, un roman plin de acțiune, cu întâmplări palpitante petrecute într-un mic orășel, o stațiune balneoclimaterică, în care autorul romanului are ocazia să ia parte la acțiunile poliției de anihilare a traficului de droguri.

Revista semnalează alte două valoroase lucrări ale unor consacrați autori sătmăreni, Dr. Viorel Câmpean ,,Oameni și locuri din Sătmar”, volumul al III-lea și Ioan Corneanu, Vasile Moiș, ,,Permanență și continuitate românească în Ardeal”, o carte care se dorește a fi încoronarea ciclului istoric ,,Intoleranță și crimă”.

Tânăra scriitoare Geanina Bereș este prezentă în paginile revistei cu un fragment de proză cu titlul ,,Blazare”, care te invită la o profundă meditație asupra realităților lumii în care trăim. Plin de imaginație și trăiri este și eseul ,,Ochiul zăpezii” a Liviei Mărcan, o descriere în mai multe tablouri a ceea ce ar trebui să fie anotimpul iarna.

Dan Marius Cozma, în fragmentul ,,La Nord de Sud”, dă încă o dată dovada că este un romancier desăvârșit, cu o largă viziune și cu mult talent în arta dialogului. Frumoase pagini de poezie ne oferă Dumitru Țimerman care mărturisește sincer ,,Mi-am înmuiat pana de scris în esența nemuririi” și Corina Petrescu, care ne oferă în dar în prag de sărbători poemele ,,Dor”, ,,Maci albi” și ,,Dimineață de iarnă”. Articolul ,,Legăturile lui Petru Groza” cu familia Barbul, de dr. Viorel Câmpean, evocă legăturile acestui controversat om politic cu Ilie Carol Barbul, avocat sătmărean, membru al Marelui Sfat Național Român, apoi prefect al județului Satu Mare, în trei rânduri, în perioada interbelică.

Toma G. Rocneanu publică un grupaj de epigrame din care reproducem una, ca răspuns la cunoscuta urare ,,Să trăiți bine!”, ,, – Ce cauți vere la pubele?! /Strigai la unul răvășit./- Mâncați-aș, nu e o avere,/E coșul zilnic oferit”. Ilustrațíile frumoase din acest număr al revistei, sunt realizate de pictorii Elisabeta Talpoș și Nicolae Pop.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 25, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.