Regal de folclor autentic la Negrești-Oaș: Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă

În organizarea Consiliului Județean Satu Mare, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Primăriei orașului Negrești-Oaș, Consiliului Orășenesc de Cultură și Muzeului Țării Oașului, în data de 27 decembrie 2015 a fost organizată ediția a XVIII-a a Festivalului Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă sub genericul ”Primiți cu colindul”.

DSC_0006Au onorat festivalul cu prezența lor prefectul județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, europarlamentarul Mircea Pașcu, deputatul Ovidiu Silaghi, personalități din viața politică și culturală a județului, alături de un numeros public.

Evenimentul a debutat cu participarea invitaților la slujba religioasă săvârșită în Catedrala Ortodoxă din Negrești-Oaș, după care printr-o paradă a colindătorilor s-a făcut deplasarea la Muzeul în aer liber al Țării Oașului. Aici sub coordonarea primarului orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca a avut loc deschiderea festivă a evenimentului.

DSC_0008

DSC_0013

DSC_0017

DSC_0018

DSC_0038

DSC_0041

DSC_0042

DSC_0049

DSC_0051

DSC_0053

DSC_0054

DSC_0055Festivalul a ajuns la cea de-a XVIII-a ediție și își propune să păstreze și să transmită peste ani obiceiurile, datinile, colindele de Crăciun ale românilor pentru noile generații. Primarul Aurelia Fedorca a mulțumit oaspeților din Maramureș, Republica Moldova, Ucraina și Satu Mare pentru că au răspuns invitației de a participa la acest eveniment care și-a propus să celebreze familia, iubirea, identitatea noastră, valorile culturale tradiționale ca să știm de unde venim și încotro ne îndreptăm.

Doamnei Floare Finta i s-a decernat titlul de Cetățean de onoare al orașului Negrești-Oaș, în urma premierii sale de către președintele României în calitate de „Tezaur uman viu”. Au mai vorbit prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram care a felicitat organizatorii și participanții pentru reușita acestui eveniment. A urat ca anul 2016 să aducă tuturor sănătate și împlinirea tuturor dorințelor.

DSC_0022

DSC_0027

DSC_0029

DSC_0033

DSC_0034

DSC_0043

DSC_0045

DSC_0046

DSC_0048Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef a spus că vine cu bucurie de fiecare dată în Țara Oașului, unde se păstrează obiceiurile și tradițiile ce le avem de la strămoșii noștri, prin care ne păstrăm cu sfințenie identitatea culturală, care este autentică românească, cu care ne mândrim și de care trebuie să fim mândri că suntem români. Europarlamentarul Mircea Pașcu a felicitat participanții dorindu-le un călduros ”La mulți ani” și felicitări pentru acest minunat eveniment.

După deschiderea festivă a urmat prezentarea momentelor artistice din partea grupurilor  dintre care amintim: Sânzienele, Corul bărbătesc din Turț, Cununița și Cununița năzdrăvană, Cimbrișor și Frunza de dor din Republica Moldova.

La festivitatea de premiere au fost apreciați toți participanții la festival, fiecare a fost unic în felul său, iar adevărații câștigători suntem noi și urmașii noștri, care avem datoria sacră de a păstra prelua și transmite mai departe tradiția și obiceiurile strămoșești.

Lia-Florica Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 27, 2015. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.