Revista ”Curierul Agricol”, editată de Camera Agricolă Satu Mare, la primul număr din acest an    

În primele zile ale noului an a văzut lumina tiparului numărul 1 (ianuarie-martie 2016) a revistei ”Curierul Agricol”, editată de Camera Agricolă a județului Satu Mare. Ca de fiecare dată revista are un conținut bogat și se adresează publicului larg interesat de problemele agriculturii sătmărene.

agrUn eveniment așteptat cu mult interes de producătorii sătmăreni a fost cea de-a X-a ediție, jubiliară, a Concursului județean de palincă, devenit deja o tradiție în județul nostru. Evenimentul s-a desfășurat între 3-7 noiembrie 2015. Au fost prezentate 119 probe de palincă provenite din toate zonele județului. Un merit important revine Asociațiilor Producătorilor de Palincă din județul Satu Mare, care au reușit să mobilizeze cât mai mulți participanți. Au dominat probele de prune, în număr de 71. Au concurat și probe de palincă din mere, pere, tescovină, caise, piersici, cireșe, vișine dar și din căpșuni, gutui, soc și porumbar. Un juriu competent format din ing. Ioan Pop, ing. Grigore Pop, ing. Bencze Zoltan și prof. univ. dr. Dorin Popa în calitate de președinte al juriului, a acordat 32 de diplome de aur, 41 de argint și 32 de bronz. Marele premiu de Aur a revenit producătoarei Maria Papp din Porumbești, cu o palincă de pere din anul 2013.

Ing. Liviu Fernea, specialist în creșterea și îngrijirea ovinelor face într-un articol, precizări foarte importante privind fătarea la ovine care de obicei decurge în condiții normale. Semnatarul articolului trece în revistă tot ceea ce trebuie să știe un bun crescător de ovine pentru a avea miei viguroși, sănătoși și apți pentru o creștere normală.

Pentru sectorul zootehnic remarcăm articolele foarte bine documentate ”Înțărcarea purceilor sugari” de Vajda Ludovic și ”Se apropie tăierea porcilor în gospodării, cum să ne ferim de toxiinfecții alimentare și de trichineloză” de ing. Ștefan Andrei. Primul articol a apărut și în limba maghiară.

Deși vara este încă departe, nu strică dacă fermierii se familiarizează de pe acum cu tăierile de vară la pomii fructiferi. Este o operație importantă ce nu trebuie neglijată ne convinge ing. Vasile Toma. Bencze Zoltan în articolul ”Bolile și defectele vinurilor” prezintă celor interesați bolile vinurilor produse de microorganisme aerobe, cu accentul pe floarea vinului și oțetirea.

Despre o activitate inedită scrie ing. Constantin Cristea, și anume ”Tehnologia de creștere a prepelițelor în captivitate”, o activitate care oferă o posibilitate de reconversie profesională în condițiile actuale. Autorul oferă toate informațiile necesare legate de această ocupație, oferind și tabele detailate privind rețetele de furajare în funcție de vârsta prepelițelor.

Ing. Emil Cherecheș ne pune la dispoziție un istoric al trandafirului, soiurile acestei nobile flori, precum și tot ce trebuie să știm despre obținerea portaltoiului la trandafiri.

Ing. Elena Mihalca oferă informații prețioase atât gospodinelor cât și celor care vor să se ocupe în stil industrial cu conservarea legumelor prin acidifiere naturală-murare. Culturile de triticale au cunoscut în ultimul timp o extindere considerabilă. Pentru cultivatorii de triticale, ing. Gavril Crăsnean scrie despre noțiuni generale despre bolile și dăunătorii din cultura de triticale. Dintre dăunători amintește despre viermii sârmă, gândaci pocnitori, lăcusta italiană, păduchele verde și gândacul ghebos, prezentând și modul de combatere a acestor dăunători. Nu trebuie să neglijăm nici indicațiile lui Balogh Pál (în limba maghiară) referitoare la lucrarea corectă a solului, având în vedere protecția mediului înconjurător.

Coordonatorul colectivului redacțional formați din specialiștii în consultanță agricolă din cadrul Camerei Agricole Județene Satu Mare este inginerul agronom Ștefan Fodor. Revista ”Curierul Agricol” își justifică apariția număr de număr, este o prezență deosebit de necesară în revuistica sătmăreană.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 9, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.