Psihologul Daniel Moiș a susținut la Biblioteca Județeană un colocviu pe tema armoniei în cuplu

Joi, 14 ianuarie, cu începere de la ora 13,00 în sala Gheorghe Bulgăr de la Biblioteca Județeană Satu Mare a avut loc colocviul cu tema ”Armonia în cuplu”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Colegiul Național ”Doamna Stanca”, liceu de la care au participat elevii claselor a X-a C și E precum și a XI-a E îndrumați de doamna profesoară Dorina Cardoș. Colocviul s-a desfășurat cu participarea psihologului Daniel Moiș și a directorului instituției gazdă, Lacrima Teocan.

DSC_0002A fost abordată o temă de mare actualitate, Armonia în cuplu, pornindu-se de la constatarea că foarte multe relații eșuează în zilele noastre din cauza neînțelegerilor care se ivesc pe parcurs, înainte și după căsătorie, în relațiile interumane. Mulți tineri nu știu cum să gestioneze situația unor atare lucruri, nu știu să pună eventual capăt unei relații. A fost lămurită foarte bine noțiunea de purtare abuzivă, deoarece nimănui nu-i convine să se poarte așa cum ar dori altcineva. Pretențiile în acest sens deja se pot considera purtări abuzive. Pentru a ști să gestioneze o asemenea situație, adolescenții au nevoie de informație, de comunicare. Ca oameni este strident necesară comunicarea, omul este o ființă socială. O prietenă nu trebuie să se supere dacă prietenul vorbește cu o altă colegă. Este cazul în care se poate vorbi de neîncredere.

DSC_0003S-a stabilit că nici excesiv de protectori nu e bine să fim. Uneori și părinții se poartă excesiv de protectori cu copiii. Posesiv ne face de multe ori frica, frica de abandon. Copilul de exemplu, se simte abandonat dacă părintele a plecat în străinătate la lucru. Frica se poate manifesta și în relația de cuplu. Un alt aspect pus în discuție a fost suferința pe care o provoacă dacă suntem părăsiți de cineva. Unii ne părăsesc pentru totdeauna, ceea ce provoacă o suferință maximă. Trebuie să știm să gestionăm și această situație. Viața are o serie de suișuri și coborâșuri, lucru cu care trebuie să ne obișnuim. Și pentru aceste cazuri e nevoie de comunicare. În unele cazuri, părăsiți fiind, trebuie să ne facem un alt prieten, nu e bine să ne închidem în sine. E bine să reținem expresia ”Totul trece”, inclusiv viața noastră, care curge precum un râu. Sau să spunem ”Putea fi și mai rău”, lucru cu care putem să ne consolăm.

O altă problemă dezbătută a fost situația în care partenerul refuză să ne dea drumul. Îl tratăm cu indiferență, dar în primul rând trebuie să comunicăm, să fim în stare să-i spunem nu, chiar dacă este greu să o facem. Românii spun foarte des nu în comparație cu chinezii care nu spun niciodată nu, pentru ei acest lucru este o rușine. Frica de pedeapsă îl face pe elev să nu spună că nu a învățat lecția.

În partea finală a colocviului s-au răspuns la o serie de întrebări și probleme ridicate de către elevi. Psihologul Daniel Moiș, cu multă competență a răspuns la toate problemele ridicate de către elevi.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 15, 2016. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.