Ziua Culturii Naţionale a fost marcată la Satu Mare la bustul poetului Mihai Eminescu

Ca în fiecare an, la 15 ianuarie, toată suflarea românească participă la comemorarea poetului naţional Mihai Eminescu, marcând totodată şi Ziua Culturii Naţionale. La bustul poetului din faţa Colegiului Naţional care-i poartă numele, directorul Ioan Pop i-a salutat pe cei prezenţi: oficialităţi locale, scriitori, profesori, elevi, iubitori de cultură din Satu Mare şi a vorbit despre personalitatea copleşitoare a poetului. La eveniment a participat şi prefectul judeţului Satu Mare dr. Eugeniu Avram. La bustul poetului au fost depuse jerbe de flori din partea autorităţilor locale şi instituţiilor de cultură din Satu Mare.

DSC_0008Manifestările au continuat în holul colegiului acolo unde se află un alt bust al poetului, bust pe care poetul Nichita Stănescu l-a îmbrăţişat atunci când, cu mai mulţi ani în urmă, a vizitat municipiul Satu Mare. Prefectul dr. Eugeniu Avram i-a felicitat pe toţi oamenii de cultură din judeţul Satu Mare. Directorul Colegiului Naţional, Ioan Pop a vorbit despre Mihai Eminescu atât ca şi poet, cât şi ca un gazetar excepţional. Ca şi gazetar, Eminescu a luat întotdeauna atitudine în favoarea binelui comun şi s-a gândit mereu la viitorul României. A slujit cu demnitate naţiunea română, a dat o direcţie formidabilă culturii naţionale.

DSC_0003Felician Pop şi-a manifestat dorinţa ca la un aşa eveniment să vadă în viitor cât mai mulţi sătmăreni prezenţi. A mai amintit că folkul românesc s-a născut aici la această şcoală, în anul 1966, prin Mircea Florian care a fost elevul şcolii. Robert Laszlo a vorbit despre manifestările care au fost programate să aibă loc la Liceul Tehnologic „Ioniţă G. Andron” de la Negreşti Oaş.

DSC_0015Elevii, cadrele didactice şi toţi cei prezenţi au primit cu viu interes şi respect cuvintele rostite de col. (r) Vasile Rus, aflat la respectabila vârstă de aproape 91 de ani. El a vorbit despre tradiţia sărbătoririi poetului naţional, a dat exemple din propria activitate de militar activ al armatei române, prin care a exprimat respectul şi veneraţia pe care o poartă pentru Mihai Eminescu. A spus că trebuie să generalizăm cultul lui Eminescu în judeţul Satu Mare. A amintit că a fost o vreme când a propus autorităţilor ca localitatea Valea Vinului să poarte numele de Mihai Eminescu. „Trebuie să facem mai mult pentru eternizarea lui Mihai Eminescu. Poporul român este cunoscut prin acest geniu care a fost Mihai Eminescu”.

DSC_0021Programul a mai cuprins şi o parte artistică. Un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” a interpretat frumoase cântece pe versurile lui Mihai Eminescu, cu acompaniament muzical. Binecunoscutul folkist sătmărean Octavian Bud a interpretat cântecul care a format coloana sonoră al filmului „La porţile oraşului”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 15, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.