Gheorghe Grigurcu, laureat al Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia 2016

Anul acesta, Premiul Național ”Mihai Eminescu”- Opera Omnia a fost decernat criticului literar și poetului Gheorghe Grigurcu, care anul acesta va împlini vârsta de 80 de ani. Gheorghe Grigurcu s-a născut la 16 aprilie 1936 la Soroca, azi Republica Moldova. Este poet, eseist, critic literar, considerat unul dintre cei mai importanți critici literari români.

646x404Liceul l-a urmat la Oradea și București, unde a fost o vreme elev al Școlii de Literatură ”Mihai Eminescu”. A urmat Facultatea de Filologie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj. După absolvire a lucrat ca funcționar la Societatea de Științe Istorice și Filologice și a fost profesor de școală. Timp de zece ani a fost redactor la revista Familia din Oradea. Apoi s-a retras la Târgu-Jiu unde trăiește și în prezent. În anul 1975 a obținut titlul de doctor în filologie la Universitatea din București.

În prezent este director al revistei Acolada din Satu Mare. De-a lungul anilor a publicat, până în 2011, peste 25 de volume de poezie și 34 volume de critică, istorie literară și publicistică. Pentru valoroasa sa operă a fost distins cu numeroase premii: premiile Uniunii Scriitorilor din România, ale Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Asociației Scriitorilor din București, ale revistei Familia, Convorbiri literare, Poesis, Euphorion, Mozaic, Cuget liber. Premiul Național ”Tudor Arghezi” Asociației Culturale ”Duiliu Zamfirescu”, Premiul Național ”Monica Lovinescu-Virgil Ierunca”.

Cunoscutul om de cultură Alex Ștefănescu spune despre Gheorghe Grigurcu că este ”Un simbol al intransigenței, critic literar de mare talent, aflat de mulți ani într-un exil neoficial la Târgu Jiu”.

Gala de decernare a Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” a avut loc la Botoșani, președintele juriului fiind academicianul Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor. Grigore Grigurcu a primit și un premiu de 25.000 de lei și titlul de cetățean de onoare al Botoșaniului. La Biserica Uspenia, locul în care a fost botezat Mihai Eminescu, a avut loc o slujbă de pomenire. Participanții au vizitat și Memorialul de la Ipotești, unde au fost depuse coroane de flori.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 19 ianuarie 2016. Filed under Cultură, Educație, Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Gheorghe Grigurcu, laureat al Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.