Rezultatele Numărătorii de Iarnă a Păsărilor Acvatice. Pe Someş predomină raţa mare şi cormoranul mare

Societatea Ornitologică Română – sucursala Satu Mare în parteneriat cu specialişti din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare şi membri ai Corpului Voluntarilor Ecologi  au participat în zilele de 12 şi 16 ianuarie 2016 la Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice (International Waterbird Census/Midwinter Count).

IMG_6955În data de 16 ianuarie, la evaluare au participat ca voluntare şi două eleve ale Colegiului Național ”Ioan Slavici” Satu Mare, Silvia Cionca și Szabina Șipoș. Observaţiile s-au efectuat pe râul Someş în amonte de Satu Mare (localitățile Pomi și Valea Vinului) și în aval de Satu Mare pe o distanță de circa 2 km și s-au înregistrat atât speciile de păsări de apă, cât și cele terestre prezente în zonă.

Acestă acţiune se încadrează în programul de evaluare pe termen lung a efectivelor de păsări organizat de Wetlands International (Zone umede internaționale) începând cu anul 1967 şi care se desfăşoară  în fiecare an pe teritoriul a peste o 100 de ţări din lumea întreagă. Acest recensământ se efectuează concomitent pe tot teritoriul României.

Ţările care furnizează date despre efectivele de păsări de apă sunt grupate pe regiuni, România aparţinând ţărilor riverane Mării Negre. În acest an se împlinesc 50 de ani de la lansarea programului, iar recensământul se desfășoară sub sloganul ”IWC50: Let`s make it count”.

În cadrul recensământului s-au colectat următoarele date: zona umedă vizitată (de-a lungul anilor se păstrează aceleaşi zone de observaţie), speciile de păsări observate, numărul exemplarelor /specie, starea habitatelor în care se fac observaţiile (apă îngheţată sau nu etc.), condiţiile climatice în care se desfăşoară observaţiile, ce mijloace s-au utilizat pentru observaţii (binoclu, lunetă,etc.).

Datele colectate (râul Someș, localitatea Pomi: rața mare – 55 ex., rața sunătoare – 1ex., corbi – 6 ex., coțofană – 1 ex., ciocănitoare mare – 3 ex. și 1 ex. de erete vânăt ; Valea Vinului: raţă mare – 19 ex., cormoran mare – 3 ex., egretă mare – 1 ex. și 2 ex. de coțofană și în aval de Satu Mare : rața mare – 19 ex., cormoran mare – 54 ex., stârc cenușiu – 1 ex., egretă mare – 2 ex., cioară grivă – 2ex., coțofană – 9 ex., șorecar mare – 2 ex., gaiță – 3 ex., pițigoi mare – 4 ex., uliu porumbar – 1ex., cioară de semănătură – 7 ex. și vânturel roșu-1 ex. )   arată că în aceste zone efectivele populaţiile păsărilor de apă sunt comparabile cu cele înregistrate în anul 2015 ceea ce denotă o stare bună a acestor zone  umede. Aceste date vor fi incluse în situaţia centralizată la nivelul judeţului Satu Mare după finalizarea numărătoriilor efectuate şi în alte zone.

Datele colectate vor fi centralizate la nivel naţional şi internaţional şi vor servi la:

– evaluarea populaţiilor păsărilor de apă, a distribuţiei teritoriale precum şi a tendinţelor de evoluţie în timp a acestor populaţii;

– utilizarea speciilor de păsări de apă ca indicatori ai sănătăţii mediului înconjurător în general şi în mod special a zonelor umede, de exemplu: scăderea efectivelor la o specie de pasăre de apă constituie un semnal de alarmă privind starea zonei umede în care trăieşte aceasta (poluarea apei şi a solului, fenomene de bioconcentrare a poluanţilor în hrana acestora, distrugerea habitatelor în care cloceşte şi se hrăneşte, vânătoarea escesivă, braconajul etc.);

– conştientizarea comunităţilor privind importanţa deosebită, din punct de vedere ecologic, a zonelor umede în păstrarea echilibrului ecologic a ecositemelor şi în asigurarea resurselor regenerabile de care are nevoie societatea umană pentru asigurarea unei dezvoltări durabile care să asigure şanse de supravieţuire şi generaţiilor următoare (apă curată, hrană, medicamente, materie primă pentru industrie etc.).

Rezultatele evalurării recensământului aferent anului 2016 vor fi comunicate în cadrul seminarului organizat de APM Satu Mare, care se va desfășura în data de 2 februarie 2016 la muzeul cinegetic cu ocazia evenimentului ecologic „Ziua Mondială a Zonelor Umede”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 19, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.