Activități de consultanță, extensie și formare profesională la Camera Agricolă Satu Mare în anul 2015

În fiecare an, potrivit unui program cadru, Camera Agricolă Județeană Satu Mare vine în sprijinul fermierilor și celor care doresc să-și deschidă o afacere în domeniul agricol prin organizarea de activități de consultanță, extensie și formare profesională.

tractor-e1411455934674Așa cum ne-au informat directorul executiv Ștefan Fodor și directorul adjunct al Camerei Agricole Județene, Claudiu Govor, pe parcursul anului 2015 au fost organizate o multitudine de activități cuprinzând toate ramurile agricole dintre care amintim: în cadrul domeniului de formare profesională au fost organizate cursuri de calificare a producătorilor agricoli. Au absolvit de 230 de persoane în domeniile tractoriști, pomicultori, lucrători în creșterea animalelor, lucrători în cultura plantelor, apicultori. De asemenea s-au realizat cursuri de inițiere al producătorilor agricoli ce lucrează în domeniul legumicol, absolvite de 886 de persoane. Pentru beneficiarii măsurilor din PNDR au fost organizate cursuri de instruire și formare profesională în direcția instalării tinerilor fermieri, sprijinirea fermelor agricole de semi subzistență și practicării agriculturii ecologice.

În domeniul aplicării Codului de Bune Practici Agricole, schimbări climatice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizarea energiilor regenerabile, producția de produse tradiționale și aplicării normelor de ecocondiționalitate s-au realizat instruiri în localitățile: Medieșu Aurit, Apa, Micula, Satu Mare, Dorolț, Căpleni, Beltiug, Tiream, Tășnad, Vetiș, Moftin, Carei, Ardud, Socond, Sanislău, Agriș la care au participat 1.820 de persoane. De asemenea, în domeniul aplicării Codului de Bune Practici Agricole, adaptarea la efectele schimbărilor climatice, reconversia în pomicultură au participat 2.190 de persoane.

Specialiștii consultanți de la nivelul comunelor au beneficiat și ei de perfecționare și formare precum și schimburi de experiență la Curtea de Argeș și Satu Mare la care au participat 219 oameni.

S-au realizat demonstrații practice cu participarea a 559 de persoane concretizate prin tăieri la pomi fructiferi, viță-de-vie, lucrări în verde, tratamente fitosanitare, verificări ale conținutului de zahăr la struguri, dirijarea fermentației vinurilor, limpezirea vinurilor la Remetea Oaș, Viile Satu Mare, Dobra, Orașu Nou, Viile Halmeului, Carei.

Un aspect deosebit din activitatea Camerei Agricole în 2015 a fost participarea la expoziții în domeniul agricol la Budapesta, Debrecen, Satu Mare. Au fost organizate concursuri locale de vinuri nobile, de căpșuni, de palincă, care au avut un succes deosebit. S-au organizat de asemenea, diseminarea rezultatelor obținute în cadrul proiectelor ADER prin Planul sectorial pentru cercetare-dezvoltare în domeniul agricol și de dezvoltare rurală ”Orizont FAC 2020”, organizate la SCD Livada, la care au participat 429 de fermieri.

S-au mai evidențiat activități de consiliere și asistență tehnică de specialitate pentru elaborarea dosarelor de plăți pentru proiecte finanțate prin PNDR realizându-se 42 de dosare, la care se adaugă elaborarea de proiecte pentru accesare fonduri europene, proiecte de amenajamente pastorale în vederea organizării administrării și exploatării pajiștilor permanente, eliberarea de avize consultative în vederea obținerii atestatului de producător unui număr de 3.545 de persoane.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 20, 2016. Filed under Locale, Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.