Pompierii sătmăreni au avut în 2015 6.319 intervenții de urgență, din care 5.414 asistate de SMURD

Marți, 26 ianuarie 2016 la sediul I.S.U. „Someş” Satu Mare a avut loc prezentarea Raportului de evaluare a activității instituției pe anul 2015. Raportul a fost prezentat de inspectorul șef, colonel dr. inginer Dan Gheorghe. Alături au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef şi prefectul judeţului, dr. Eugeniu Avram.

DSC01230Evaluarea sistemului de management trebuie să se facă pe baze moderne cu stabilirea soluțiilor principale pentru optimizarea gestionării situațiilor de urgență. Principalele atribute în realizarea și îndeplinirea obiectivelor strategice ale inspectoratului au fost îndeplinite cu hotărâre, seriozitate, competență, profesionalism și responsabilitate. Activitatea centrului operațional corespunde cerințelor prevăzute de actele normative în vigoare.

Referitor la activitatea operativă, în anul 2015 au avut loc 6.319 intervenții de urgență, în medie 17 pe zi. La capitolul incendii, comparativ cu anul 2014, în 2015 procentul este mai mare cu 17,44%. În cazul situațiilor de urgență asistate de SMURD procentul este mai mare față de anul 2014 cu 20,9%. La capitolul acțiuni de asistență persoane, degajări de persoane în urma exploziilor, prăbușiri sau a accidentelor de muncă cu blocări de persoane blocate în apartament, ascensor, la înălțimi, procentul a fost de 22,38% mai mare față de 2015.

În anul 2015 au existat 5.414 cazuri de intervenții ale serviciilor profesioniste pentru situații de urgență asistate de SMURD, 258 intervenții la incendii, 161 intervenții la incendii de vegetație și altele, 49 alte situații de urgență, 83 intervenții de protecția comunităților, 164 intervenții de asistență a persoanelor. În anul 2015 s-au înregistrat 23 de alarme false cu 159 întoarceri din traseu și 65 deplasări fără intervenții.

Participarea serviciilor voluntare la acțiunile de intervenție a înregistrat o creștere în ceea ce privește totalul intervențiilor desfășurate (0,69%), și o creștere a celor la care au intervenit singure (0,97%), din totalul intervențiilor.

Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD a înregistrat o scădere iar timpul mediu de intervenție crescut față de perioada similară a anului precedent, creștere datorată complexității intervențiilor. Pentru intervenții pentru stingerea incendiilor, timpul mediu de răspuns precum și timpul mediu de intervenție sunt în scădere față de perioada similară a anului precedent.

Pe timpul intervențiilor au fost salvate 2 persoane adulte, 4.593 persoane asistate medical. Au fost salvate/protejate bunuri de peste 60,4 miliarde lei. Au mai fost salvate 6 animale și 49.000 păsări.

Echipajele SMURD au avut în anul 2015 5.414 intervenții, în medie 15 pe zi. Cele mai multe intervenții SMURD s-au înregistrat în raionul de intervenție a Detașamentului de Pompieri Satu Mare. Comparativ cu perioada similară a anului 2014, în perioada analizată, 2015, numărul intervențiilor cu descarcerare la accidente de circulație a înregistrat o creștere cu 34,37%, de la 32 la 43 de intervenții.

I.S.U. Satu Mare a urmărit, în mod prioritar, asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la clădirile publice și cu aglomerări de persoane din domeniul ocrotirii sănătății, turismului, educației, cultelor, precum și la agenții economici cu risc ridicat de incendiu, care desfășoară activități în care sunt implicate substanțe periculoase, la cele în domeniul silvic, exploatarea și prelucrarea lemnului, industriei ușoare, agriculturii și alimentației.

Un accent s-a pus și pe coordonarea, îndrumarea, controlul și acordarea de asistență tehnică de specialitate autorităților locale în organizarea activității specifice și implementarea cadrului juridic privind monitorizarea situațiilor de risc, stabilirea forțelor și mijloacelor necesare intervenției precum și pregătirea populației privind modul de acțiune pe timpul situațiilor de urgență.

În anul 2015 au fost acordate 139 de avize de securitate la incendii, 18 avize de securitate la incendii au fost respinse, 47 de autorizații au fost acordate la incendii, 7 autorizații au fost respinse. Au mai fost acordate 108 avize de transport pentru deșeurile periculoase, 267 puncte de vedere, negații și 8 acorduri de focuri de artificii.

La capitolul controale, la investiții s-au efectuat 134 controale, la operatorii economici 573 controale, la obiective care prezintă pericol de accidente majore în care au fost implicate substanțe periculoase 2 controale. În instituții s-au efectuate 404 controale, la construcții hidrotehnice 9 controale, la punctele de comandă 4 controale iar în localități 67 controale. În total, în anul 2015 s-au efectuat 1,193 controale.

Totodată s-a acționat pentru identificarea, inventarierea și evidența surselor de risc în conformitate cu Legea 481/2004, Hotărârea de Guvern nr. 642/2005. S-a actualizat catalogul local cuprinzând clasificarea localităților, a instituțiilor, a operatorilor economici și a obiectivelor din punct de vedere al protecției civile, schema cu riscurile teritoriale din zona de competență pentru stabilirea măsurilor din domeniul prevenirii și intervenției.

La fondul de adăpostire de alarmare a populației, au fost verificate 4 puncte de comandă, 83 adăposturi și 146 sirene. Au fost constatate cu ocazia controalelor 8.111 încălcări și deficiențe, 2.217 fiind înlăturate prin activitatea de îndrumare și control efectuată de inspectori.

S-a acordat asistență tehnică de specialitate la un număr de 401 solicitări, fiind folosite în acest sens 42 de zile.

În ceea ce privește aplicarea sancțiunilor contravenționale, au fost aplicate 6.267 avertismente și 631 amenzi contravenționale, în cuantum de 1.984.000 lei.

DSC01232Au fost executate 956 exerciții de alarmare în caz de incendiu și 21 pentru situații de protecție civilă, s-au verificat planurile întocmite pentru activitățile practic aplicative, exerciții de alarmare și evacuare în situații de urgență. Pentru aceasta au fost necesare 36 de zile și au fost angrenate toate cadrele Inspecției județene de prevenire.

Cadrele Inspecției de Prevenire au executat în 2015 96 controale la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență constituite la nivelul localităților., fiind constatate 531 deficiențe, dintre care 190 au fost soluționate pe timpul controalelor. Au fost aplicate 332 avertismente și 19 amenzi contravenționale în cuantum de 34.000 lei. SVSU au participat în 2015 la 158 intervenții, dintre care la 37 intervenții singure, 131 în cooperare.

Serviciile voluntare au  participat la concursuri profesionale, echipajul SVSU Bârsău, ajungând până la etapa națională. În 2015 au fost controlate un număr de 12 Servicii Private pentru Situații de Urgență, fiind aplicate 28 sancțiuni, dintre care 26 avertismente și 2 amenzi contravenționale în cuantum de 12.500 lei. Patru echipaje SPSU au participat la concursurile profesionale, SPSU Unio SA s-a clasat pe primul loc, calificându-se la faza națională care a avut loc la Iași.

În anul 2015 pregătirea în domeniul situațiilor de urgență s-a desfășurat conform Planului de pregătire în domeniul situațiilor de urgență în județul Satu Mare aprobat prin Ordin al Prefectului. Astfel au avut loc 5 convocări anuale, 2 instructaje anuale, 2 instructaje trimestriale de pregătire, 4 serii de curs de pregătire cu primarii, 21 exerciții de alarmare și evacuare a localității. Pregătirea personalului a avut loc la Centrul Zonal de Pregătire Cluj-Napoca și Centrul Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență Ciolpani. Pregătirea elevilor și studenților s-a realizat prin parcurgerea tematicii elaborate de ISU în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean.

În anul 2015 au fost organizate 72 puncte mobile de informare preventivă, în târguri, hramuri, mari sărbători religioase. S-au prezentat materiale specifice campaniei ,,Vreau să fiu voluntar”. Au fost prezentate campaniile de informare preventivă derulate la nivel național: FOC, RISC, NU TREMUR LA CUTREMUR, distribuindu-se materiale specifice.

În finalul materialului inspectorul șef colonel, dr. ing. Dan Gheorghe a reafirmat hotărârea întregului personal din cadrul ISU Satu Mare, că și în viitor această instituție nu va precupeți nici un efort pentru îndeplinirea nobilei misiuni pe care o are.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 26, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.