La Satu Mare s-a deschis într-un spațiu modern și european expoziția de pictură Aurel Popp

Joi, 28 ianuarie, Muzeul de Artă din Satu Mare a fost martorul unui eveniment cultural de excepție. A avut loc vernisajul celei mai moderne expoziții de pictură din Transilvania, cuprinzând operele marelui pictor sătmărean Aurel Popp, în prezența unui numeros public. Spațiul expozițional de la Muzeul de Artă a cunoscut o transformare radicală datorită talentului echipei coordonate de artista vizuală Oana Mirabela Păcurar.

1La vernisaj a participat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo, criticul de artă Pavel Șușară, șefa secției de artă a Muzeului Județean, Liuba Horvat.

2

22Adrian Ștef a remarcat faptul că această expoziție este organizată la nivel european în urma investițiilor realizate pemtru întărirea patrimoniului cultural al județului Satu Mare. Amenajările Muzeului de Artă sunt atât exterioare cât și interioare. Muzeul este gata să primească vizitatorii în condiții dintre cele mai bune. Adrian Ștef a adresat felicitări echipei care a lucrat la acest proiect foarte important, unul nou dar care a reușit în totalitate. Acum în clădirea Muzeului de Artă se pot vizita și documenta obiectivele turistice din județul Satu Mare. Muzeul Județean prin tot ce s-a făcut aici intră în circuitul muzeistic european.

3

5

4Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop a remarcat că prin investiția realizată s-a depășit stadiul unui muzeu oarecare, Muzeul de Artă este la nivel european. Este de acum un obiectiv turistic de neocolit pentru cei care vizitează Satu Mare. În același timp va fi un spațiu consacrat pentru alte manifestări culturale. ”Pictorul Aurel Popp a fost treptat neglijat, pe undeva dat uitării. Reamenajarea Muzeului de Artă îl aduce pe pictor în prim-planul vieții culturale. Satu Mare a fost întotdeauna un oraș al spiritualității artistice. Expoziția de astăzi este un model în acest domeniu”. În încheiere Felician Pop a spus că acest muzeu acum, este un cadou pentru sătmăreni.

Criticul de artă Pavel Șușară a spus la rândul lui că muzeul sătmărean este un adevărat muzeu național dar la scară mai mică, un muzeu care exprimă propria lui identitate. La reorganizare au contribuit Consiliul Județean și numeroși specialiști, fără competența și capacitatea lor muzeul nu se putea aduce la nivel european. Aurel Popp este un artist tot mai puțin cunoscut cu cât ne depărtăm de Satu Mare.

6

7

8

7

10

11

12

13

14Pavel Șușară a mai amintit orientarea de stânga a lui Aurel Popp, faptul că el este nu numai un observator, ci și un cercetător a ceea ce se petrece în jur, a fost orientat către istorie. În muzeu sunt expuse operele sale de maturitate. La început tablourile lui erau mai sobre, mai întunecate. Pavel Șușară a amintit și unele lucrări neterminate ale artistului care ar putea fi terminate oricând.

Deputatul Pataki Csaba a spus că această expoziție acum demonstrează că și la Satu Mare sunt valori autentice. I-a felicitat pe toți care au tradus în viață acest frumos program și a promis că va veni cu colegii din București pentru a vizita această expoziție. A mai luat cuvântul Erdös Iudita care a relatat aspecte din istoria muzeului, cum s-a înfiripat treptat Muzeul de Artă din Satu Mare, inițial organizat în clădirea din curtea muzeului care este astăzi depozitul muzeului. Baza expoziției de astăzi o constituie colecția aflată în proprietatea muzeului sătmărean. De acum, Secția de Artă, așa cum arată, nu va mai fi cenușăreasa muzeului sătmărean.

Prof Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 29, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.