Creasta Cocoşului – o rezervaţie naturală puţin cunoscută

În judeţul Maramureş, la o distanţă de aproximativ 35 de kilometri de Baia Mare, este situată una dintre cele mai interesante rezervaţii din nord-vestul României, Rezervaţia Naturală Creasta Cocoşului.

Creasta-Cocosului--630x472În cadrul rezervaţiei se evidenţiază o colină ascuţită, crenelată, un pinten cristalin, de circa 200 de metri lungime, aflat la o altitudine de 1.200 de metri, care dă numele rezervaţiei. La sud de creasta principală se află centrele miniere Baia Mare, Baia Sprie şi Cavnic, centrul Mogoşa şi Complexul Şuior. La nord se întinde un peisaj idilic cu lacurile de munte Chendroisei şi Morărenilor.

Vegetaţia rezervaţiei este tipică etajului alpin. De jur împrejur se întind păduri de fag, iar pe versantul răsăritean, spre Cavnic, panta este acoperită de o frumoasă fitocenoză a asociaţiei Pinura mugi carpaticum, care din păcate a dispărut ca urmare a unui incendiu. Cea mai mare parte a arealului este ocupată de afini şi merişori.

Din punct de vedere floristic, în cadrul rezervaţiei întâlnim gimnosperme, ienupăr, Juniperus communis, o specie arbustivă sempervirescentă având frunze aciculare. Din diversitatea de ierburi, prin frumuseţea lor se remarcă Gymnadenia conopseea, din familia Orchidaceae, crinul de pădure (Liliummartagon) deosebit de decorativă prin florile sale. Mai putem admira garofiţele din familia (Caryophylla cese), rotunjoarele (Homogyne alpina), briola (Ligusticum mutellina), cădelniţa (Campanula Carpatica), iarba surzilor (Saxifraga paniculata), mălaiul cucului (Lazula luzuloides). În pădurile din zonă întâlnim specii valoroase din punct de vedere cinegetic: ursul brun, (Ursus arctos),  cerbul carpatin, căpriorul (Capreolus capreolus). Nu lipseşte nici lupul, vulpea, mistreţul şi jderul. Dintre păsări cele mai des întâlnite sunt: acvila de stâncă, acvila ţipătoare, uliul păsărar şi codobatura. O excursie, fie şi de o zi, merită toată osteneala. Peisajul mirific, odihnitor, aerul curat şi şansa de a vedea la faţa locului o floră şi faună unică îţi umple sufletul de mulţumire.

La Creasta Cocoșului se ajunge dinspre Pasul Pintea Viteazul, pe DN 18 (Sighetu Marmației-Baia Mare).

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 18, 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.