Primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, voluntar al Ordinului Militar de România

Marți, 2 februarie, în sala de conferințe a primăriei Ardud, în prezența colonelului dr. (r) Adrian Constantin, fondator al Ordinului Militar de România, a prefectului județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram a academicianului dr. Virgil Enătescu, primari din comunele învecinate, consilieri, localnici a avut loc lansarea la Ardud a volumului ”Pietre de hotar”, apărut la Editura Paideia, în 2015, sub coordonarea profesorului dr. Nadia Aurelia Roman.

ardud1Ordinul Militar de România a fost fondat în anul 2008, fiind membru al EUROMIL – Organizația Europeană a Asociațiilor Militare cu sediul la Bruxelles. EUROMIL a fost înființat în 1972 și este partener oficial al Parlamentului European, NATO și OSCE promovând conceptul „Militarul – cetățean în uniformă”, obiectivul fundamental al ordinului Militar de România fiind „Securitatea socială”, considerând că statutul militarului fiind o componentă a acestuia, preocuparea față de valorile naționale fiind pe primul plan.

Prin acțiunile sale Ordinul Militar de România își propune să determine senectutea academică să-și exprime ideile și opiniile nu numai în domeniul cultural educativ dar și în domeniul social politic inclusiv în actul de guvernare. Dintre personalitățile marcante ale culturii românești care sunt comandori ai ordinului amintim:  academician Alexandru Surdu-vicepreședinte al Academiei Române, academician Dinu C. Giurescu, academician Constantin Bălăceanu Stolnici, academician Răzvan Teodorescu, academician Dan Berindei, academician Mircea Malița, academician Ionel Haiduc, academician Ovidiu Bujor, academician Marius Sala, academician Virgil Enătescu, președintele Academiei de Științe Medicale Irinel Popescu, președintele Academiei Oamenilor de Știință, Vasile Cândea, istoric – Academia Oamenilor de Știință Ioan Scurtu, rectorul Universității de Medicină li Farmacia ,,Carol Davila” Ionel Sinescu, guvernator al Băncii Naționale a României Mugur Isărescu, președinte al Curții de Conturi al României Nicolae Văcăroiu, reprezentantul României în Consiliul Europei, Comitetul European de Drepturi Sociale, Alexandru Atanasiu, membru corespondent al Academiei Române Mircea Dumitrescu, ing. diplomat fondator HOFIGAL Ștefan Manea, scriitor Ileana Vulpescu, rector al universității București, Ecaterina Andronescu, rector Universitatea Națională de Apărare, Theodor Frunzeti, director Centru de Cercetări Sociologice a Academiei Române, Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române, Dinu Săraru și Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române.

ardud2Colonelul (r) Adrian Constantin a subliniat: „Pentru a avea continuitate în relevarea sa în plan spiritual o națiune are nevoie de modele sub influența cărora generațiile tinere să se formeze, să le recunoască și să le urmeze ca și exemplu”. Pilonii supraviețuirii Națiunii române aici la confluența marilor imperii au fost și vor fi: graiul, tradiția, credința și valorile. În momentele cheie intervine rolul intelectualului ca formator de opinie iar prin Moralitate politicul poate deveni onorant și onorabil. Ordinul Militar de România va propune modele de intelectual român, oameni de valoare prin care să restabilească ideea de stat și de național, respectul și autoritatea, mijloacele morale și economice în dezvoltarea normală a acestui popor”.

ardud4Au mai vorbit academician comandor Virgil Enătescu care a subliniat valoarea deosebită a volumului „Pietre de hotar românesc” care rezultă din îmbinarea științei cu realitatea istorică și realitatea contemporană subliniind că poporul român și-a păstrat identitatea de-a lungul veacurilor prin credință și limbă. Introducerea alfabetului latin ne-a apropiat de Europa și de valorile creștinismului în care nu are ce căuta lipsa de omenie și violența. Academician Virgil Enătescu a felicitat pe ardudeni pentru înaltul lor patriotism și atitudine civică.

Dr. Eugeniu Avram, prefectul județului Satu Mare a spus că: „Volumul de față este un unicat foarte cuprinzător iar respectul față de valorile orașului Ardud a fost motivul pentru care a fost lansat și aici în această localitate cu o autentică încărcătură istorică. Spiritul civic al ardudenilor poate fi un exemplu pentru tot județul Satu Mare pentru care vă mulțumesc vă doresc sănătate și putere ca și pe mai departe să vă apărați valorile”.

ardud3Colonelul (r) Adrian Constantin l-a invitat pe primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma să se alăture membrilor Ordinului Militar de România, invitație acceptată cu emoție și bucurie. În fața participanților la eveniment și a prezidiului adunării Ovidiu Duma a rostit Legământul din care cităm: ”Cred cu toată ființa mea în Poporul român, oriunde în lume, mă va călăuzi viața prin faptele, gândurile și trăirile mele, nu voi aduce în nici o împrejurare rușine sau ocară neamului meu”. Astfel Ovidiu Duma a urcat pe prima treaptă în cadrul Ordinului Militar de România în calitate de voluntar urmând ca după trei ani să devină cavaler și parcurgând etapele necesare va ajunge comandor al ordinului.

În încheiere col. (r) Adrian Constantin a spus că se dorește ca din acest ordin să facă parte cât mai mulți oameni de valoare întâi ca voluntari, cât mai mulți tineri, astfel că aici „De-a lungul graniței de vest a țării să nu se întâmple nimic peste voința Ordinului Militar de România. Din păcate politicul din Europa duce statele spre conflict”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 3, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.