Vernisajul expoziției de sculptură ”Zodiile” a sculptorului Kurtinecz Péter și Medalionul Cultural Iosif Foriș-80

Marți, 2 februarie, la Centrul de Creație Satu Mare a avut loc un dublu eveniment cultural, vernisajul expoziției de sculptură ”Zodiile” a sculptorului Kurtinecz Péter și Medalionul Cultural Iosif Foriș-80. Evenimentele au avut loc cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

1Moderatorul evenimentului de la Centrul de Creație a fost dr. Ștefan Enyedi care i-a prezentat pe cei doi sculptori, creionând drumul lor în artă, studiile pe care le-au efectuat. Alături de cei doi artiști plastici s-au aflat directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo și directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop.

2Kurtinecz Péter și-a făcut studiile de artă plastică la Școala de Artă din Coutances, Franța. Acolo și-a însușit tehnicile cele mai moderne de prelucrare a lemnului. Este înfluențat de postmodernism și sculptura nonfigurativă. Artistul pune accentul pe esența și culoarea materiei prelucrate.

Robert Laszlo a spus că ne aflăm în fața unui eveniment deosebit, când doi mari artiști plastici se prezintă în fața iubitorilor de artă. El a înmânat lui Iosif Foriș o Diplomă de excelență, pentru îndelungata sa activitate și contribuția adusă la dezvoltarea artei în județul Satu Mare. Sărbătoritul care a împlinit 80 de ani, a primit un cadou constând dintr-un ceas montat pe un lemn frumos sculptat cu multă măiestrie.

Felician Pop i-a felicitat pe cei doi sculptori. Personal se află în situația fericită, deține mai multe lucrări aparținând maestrului Kurtinecz. Toate lucrările ambilor sculptori sunt frumoase, sunt de apreciat și piesele care readu semnele zodiacale. Atunci când l-a văzut pe Kurtinecz Péter lucrând acasă, la Livada, și-a dat seama că el caută în lemn esența, și a mai spus că este convins că arta va supraviețui și va merge înainte. Artiștii au nevoie să fie promovați și mai bine.

3

4

5

6

7

8În ceea ce-l privește pe Iosif Foriș, acesta se află la vârsta deplinei maturități și are foarte multă experiență. Personal îl cunoaște ca un om cald, apropiat de oameni, care a realizat întotdeauna lucruri frumoase, rezonante, este un artist adevărat în fața căruia ne închinăm. Multe sculpturi ale sale sunt expuse în Satu Mare. Dr. Ștefan Enyedi l-a caracterizat pe Iosif Foriș ca fiind un mare maestru, care a lucrat întotdeauna cu unelte tradiționale. În schimb Kurtinecz Péter aparține generației mai tinere și e înclinat să folosească tehnica mecanizată. Pentru ei orice lemn are suflet. Dr. Ștefan Enyedi s-a adresat asistenței și în limba maghiară, vorbind despre opera celor doi sculptori, care au mulțumit pentru cuvintele frumoase rostite la adresa lor și au împărtășit aspecte din activitatea de creație. Iosif Foriș a fost omagiat pentru întreaga lui activitate artistică.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 3, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.