Cetățenii români care lucrează în U.E. beneficiază de aplicarea regimului de securitate socială a salariaților

Persoanele care sunt supuse legislației de asigurări sociale din România, în condițiile prevăzute de reglementările Uniunii Europene cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socială a salariațlor, lucrătorilor independent și membrilor familiilor acestora care se deplasează în interiorul Uniunii Europene sau de reglementările europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială, având angajator care nu are sediul social ori reprezentanța pe teritoriul României, se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru șomaj din România.

self-service-ajofmPentru aceasta vor încheia unui contract de asigurare pentru șomaj, cu agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei raza teritorială își au după caz, domiciliul, reședința sau își exercită dreptul la rezidență potrivit legii, în condițiile în care sunt asigurate în sistem public de pensii și în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și nu au statutul de pensionar conform legii.

Venitul lunar la care care se pot asigura persoanele și la care se plătește contribuția la bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cota stabilită de lege, nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii, și mai mare decât echivalentul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 4, 2016. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.