Expoziție retrospectivă Radu Ciobanu – 50

Muzeul de Artă invită publicul iubitor de artă la vernisajul expoziţiei retrospective Radu Ciobanu – 50, miercuri 20 martie 2013, ora 17.00. Expoziţia este realizată de colectivul secţiei de artă a Muzeului Judeţean,  lucrările fiind din colecţii particulare, din colecţia sculptorului şi din cea a secţiei de artă.

muzeul de artaExpoziţia a avut sprijinul financiar exclusiv al unui inimos grup de colecţionari sătmăreni, care au confecţionat 50 de socluri pentru sculptură, un pliant cu imagini din creaţia artistului precum şi invitaţiile pentru eveniment.

Radu Ciobanu este absolvent al Academiei de Arte George Enescu din Iaşi – secţia sculptură. Cu o scurtă sincopă, din 1986 şi-a desfăşurat activitatea la Satu Mare, unde a populat spaţiile publice cu numeroase busturi ale personalităţilor locale dar lucrările lui se găsesc şi în mai multe localităţi din judeţ. Ultimii ani au însemnat pentru artist  recunoaşterea valorii sale pe plan naţional, dar i-au adus şi numeroase comenzi din străinătate.

Lucrările expuse sunt o trecere în revistă a perioadelor artistice parcurse, a căutărilor şi neliniştilor sale artistice, de la primele lucrări confecţinate din aluminiu în subsolul Dobos, până la bronzurile de azi. Radu Ciobanu este unul ditre cei mai apreciaţi şi iubiţi artişti „sătmăreni”, oraşul naşterii sale fiind Braşovul.    

O nouă lucrare din colecţia Muzeului de Artă este expusă publicului în continuarea acţiunii Lucrarea lunii: „În camion” aparţinând pictorului şi graficianului Dan Hatmanu, începând din 20 martie 2013.

În calitate de conducător al şcolii de arte ieşene pentru un timp îndelungat, artistul a fost studentul a două mari personalităţi, repere în arta plastică românească: Corneliu Baba şi Ion Irimescu. Şi-a desăvârşit pregătirea şi cu ajutorul a două burse de studii, una la Paris şi alta la Leningrad.

Lucrarea a fost astfel aleasă spre a fi pereche cu expoziţia de sculptură a lui Radu Ciobanu – 50, Dan Hatmanu fiind profesorul lui Radu Ciobanu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 19, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.