Peste 120 de medicamente ar putea dispărea de pe piaţă anul acesta

Producătorii de medicamente ameninţă cu retragerea de pe piaţă a peste 120 de medicamente inovative, ceea ce ar afecta 800.000 de pacienţi. Producătorii sunt nemulţumiţi că sunt obligaţi din nou să taie preţurile tratamentelor cu aproape 30 de procente. Pacienţii cu boli cardiovasculare vor fi cei mai afectaţi de noua metodologie de calcul al preţului la medicamente, arată studiul producătorilor internaţionali de medicamente, anunţă televiziunile de ştiri.

medicamentePractic, de la 1 iulie, ar putea să dispară de pe piaţă 28 de terapii originale pentru boli de inima, dar şi 19 pentru afecţiuni neurologice, urmate de cele pentru endocrinologie şi oncologie. Pentru unele nu există încă variante de înlocuire.

„E vorba de aplicarea noului ordin de preţuri la medicamente care dacă este aplicat în versiunea care există în momentul de faţă ar duce la setarea unui nou minim european al preţurilor la medicamente, companiile fiind nevoite să le retragă de pe piaţă datorită faptului că România este ţară de referinţă pentru multe alte ţări din UE,”, a explicat preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Călin Gălăşeanu.

Companiile nu acceptă o nouă micşorare cu 35% a unor preţuri, iar presiunea este deja resimţită de câteva luni printr-o criză a anumitor medicamente. „Fiind mai ieftine, se produce fenomenul de export paralel. Sunt vândute de pe piaţa românească, preluate de anumiţi distribuitori şi duse pe pieţe internaţionale. Preferăm să plătim ceva mai mult, dar să găsim medicamentul. Acum, oricum plătim mult mai mulţi bani pentru că trebuie să mergem în Ungaria, în Bulgaria, în Austria, în Germania”, a declarat Vasile Barbul de la Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 11, 2016. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.