Dr. Nicoară Mihali a lansat trei cărți la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale

Joi, 11 februarie, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare a avut loc o triplă lansare de carte a dr. Nicoară Mihali. Este vorba despre cărțile: ”Țara Oașului-Lumea tradițională și Vendeta”, ”În întâmpinarea dublului”  și ”Weekend”.

2Evenimentul a fost moderat de către scriitoarea Loredana Știrbu. Aceasta i-a prezentat pe scriitorul băimărean dr. Nicoară Mihali, Dragomir Ignat și pe tinerii elevi de la Liceul de Artă din Baia Mare care au prezentat un frumos program muzical, alături de artiștii sătmăreni Octavian Bud și Claudia Govor.

În cuvântul său Robert Laszlo, directorul Centrului Județean Satu Mare pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, l-a prezentat pe autorul cărților ca pe un împătimit cercetător al vieții arhaice din Maramureș și Țara Oașului. El și-a scris lucrarea de doctorat studiind vendeta, fenomen atât de prezent odinioară în lumea satelor din Țara Oașului.

Astăzi vendeta a rămas doar o amintire în conștiința oșenilor. Lumea de odinioară în Oaș nu considera vendeta o infracțiune, ea făcea parte din viața de fiecare zi a locuitorilor. Robert Laszlo a mulțumit scriitorului maramureșean pentru faptul că acordă atâta importanță acestui mirific colț de țară care este Țara Oașului.

1Felician Pop, directorul Muzeului Județean Satu Mare, s-a referit pe larg asupra unuia dintre volume, și anume ”Weekend”, care este o frumoasă și valoroasă antologie de texte, cuprinzând multe referiri la Țara Oașului, la celebrul haiduc Pintea Viteazul. S-a făcut referire și la faptul că la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a existat tendința de a integra Maramureșul și chiar Țara Oașului în Ucraina Subcarpatică, din cadrul Uniunii Sovietice.

Dragomir Ignat a vorbit despre primele sale întâlniri cu autorul, pe care îl cunoaște ca pe un om cu o ținută verticală, care și-a luat profesia pe cont propriu. A încercat el însăși să devină un model, s-a străduit să dezvăluie misterele Maramureșului istoric. A scris și vreo 4-5 cărți de poezie, două romane, în total a publicat 32 de cărți. A publicat și mai multe monografii. La el realul și fantasticul merg mână în mână. A cules, prelucrat și publicat, multe din misterele Maramureșului. El a dezvăluit și uciderea a 300 de evrei în timpul războiului, atunci când Ardealul de Nord era sub administrație ungară. Acum se pregătește să elaboreze o trilogie. Nicoară Mihali este o personalitate a Maramureșului, a spus Dragomir Ignat.

Din cuvântul dr. Nicoară Ignat am reținut aspecte din activitatea lui de început ca și scriitor. La lucrarea lui de doctoral, prezentată astăzi, a lucrat timp de șapte ani. A mărturisit printre altele că atunci când și-a lansat cartea în Țara Oașului nu a fost bine primit, un primar i-a recomandat să nu mai vină aici. Ulterior a aflat că în cartea sa vorbește despre ”fapte care au deschis multe răni”. Personal îi place să vorbească despre locurile natale ca despre ”Țara de Sus”.

3Dr. Nicoară Mihali s-a născut la 25 noiembrie 1964 la Borșa. Pe lângă faptul că este poet, scriitor, jurnalist este și realizator de filme documentare. A realizat filmele ”Vendetta”, film prezentat la Festivalul de film Antropologic de la Sibiu și ”În liniștea câmpului”, un documentar despre municipiul Satu Mare. Prezentarea cărților a fost întreruptă cu proiectarea unor fragmente din aceste filme.

Revenind la Maramureș, scriitorul a mărturisit că este un mare admirator al lui Pintea Viteazul, luptător pentru drepturile românilor. A vorbit despre neamul Mihali, care a dat mulți oameni de seamă. Cu un grup de prieteni a hotărât să-i ridice lui Pintea Viteazul o statuie ecvestră, statuie pe care eroul o merită cu prisosință. În anul 1697 Pintea Viteazul a fost văzut, susține scriitorul, zburând cu ”zburătorul” său de pe un deal pe altul, aluzie la un aparat de zbor, Pintea Viteazul figurând și ca un pionier al zborului.

Din sală au mai vorbit scriitoarea Livia Mărcan, care a apreciat stilul deosebit al scriitorului, faptul că este bine documentat și George Terziu care la rândul său a remarcat faptul că Nicoară Mihali scrie pe baza unei vaste bibliografii, apelează și la surse orale și documente din arhive. Cărțile sale scot în evidență aspecte istorice și culturale de mare importanță din zona noastră.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 11, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.