Medalion literar dedicat lui Ion Bledea. Poetul și jurnalistul sătmărean ar fi împlinit azi 65 de ani

Luni, 15 februarie 2016, la Centrul Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale a avut loc un medalion literar dedicat poetului și jurnalistului Ion Bledea, care acum ar fi împlinit 65 de ani. Evenimentul a debutat cu depunerea unei jerbe de flori la placa comemorativă de pe clădirea care a găzduit sediul ziarului ”Cronica sătmăreană” la care a activat mulți ani gazetarul Ion Bledea.

DSC_0009Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Robert Laszlo, a vorbit despre scriitorul Ion Bledea și contribuția lui la afirmarea culturii sătmărene. S-a născut la 15 februarie 1951 în localitatea Doba. A absolvit liceul la actualul Colegiu Național ”Ioan Slavici”. Între 1974-1975 a fost redactor la ”Almanahul literar”, iar din 1975 a fost ziarist la ”Cronica sătmăreană”. A debutat cu poezie în anul 1968, în revista ”Steaua”. A publicat volumul de proză „Vânătoarea de cai”.

La eveniment a participat și Răzvan Govor, directorul cotidianului ale cărui baze au fost puse de Ion Bledea, imediat după evenimentele din decembrie 1989. La această dată Ion Bledea ar fi împlinit 65 de ani. Tânărul Florin Lăcătuș, membru al Cenaclului Alfazet, a recitat o poezie  din creația  poetului Ion Bledea.

DSC_0013Felician Pop, directorul Muzeului Județean, a vorbit despre cartea lui Ion Bledea ”Vânătoarea de cai”, o lucrare de valoare care a fost premiat de Uniunea Scriitorilor din România. A vorbit despre revista ”Poteci”, revistă care a apărut la liceul la care Ion Bledea a învățat, în 1969, și la care a colaborat alături de alți tineri care azi sunt poeți și scriitori recunoscuți. Proza lui Ion Bledea nu se încadrează în nici un curent, ea zugrăvește o realitate foarte interesantă. El nu caută senzaționalul, stăpânea bine epicul, dă impresia că scrie despre o lume cunoscută și totuși stranie.

Felician Pop a mai vorbit despre primii pași pe care i-a făcut cotidianul întemeiat de Ion Bledea, în decembrie 1989, ”Gazeta de Nord Vest”. Atunci Ion Bledea permanent s-a pronunțat pentru democratizarea României. A avut o viață tumultoasă, a fost permanent un rebel, încă de pe băncile școlii. A avut un sfârșit tragic, murind într-un tragic accident de mașină. Un punct distinct al medalionului l-a constituit interpretarea de către George Negrea a unui cântec care îi era foarte drag lui Ion Bledea.

DSC_0003Din sală a luat cuvântul scriitorul Mihai Sas, care a vorbit despre talentul deosebit pe care-l avea Ion Bledea în redactarea reportajelor, scria reportaje foarte frumoase, și colabora cu succes și la pagina culturală a ziarului. În conștiința lui, poetul Ion Bledea apare ca un tânăr zburdalnic, care ieșea din tiparele vremii și noncomformist. Dacă ar fi trăit ar fi devenit un mare scriitor. S-a stins din viață în 1998 în urma unui tragic accident de mașină.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 16, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.