Anul trecut, 3.606 elevi de liceu au participat la 147 de activități și proiecte pe tema evitării consumului de droguri

În data de 17 februarie 2016, în sala mică a Consiliului Județean Satu Mare s-a desfășurat ședința Colegiului Prefectural. Ședința a fost condusă de prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram alături de care s-au aflat subprefectul Altfatter Tamas, directorii Ramona Antonescu, Raul Băbțan, șefi de instituții județene cu atribuții în domeniu, invitați.

DSC01405Ordinea de zi a cuprins: Raportul Grupului de lucru constituit în baza acordului de parteneriat pentru prevenirea traficului și consumului de droguri la nivelul județului Satu Mare, sinteza campaniei desfășurate în anul 2015, prezentată de Camelia Iacob, coordonator șef al Centrului de Evaluare, Prevenire și Combatere Antidrog. Informare privind Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023, prezentare generală și etape de implementare, prezentată de director executiv Monica Prodan Ardelean. La capitolul Diverse a fost prezentată informarea privind gradul de distribuire a vaccinurilor în special a celui antigripal, de către Dan Laurențiu Cojoc, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Satu Mare.

România este țara europeană cu cel mai mic consum de droguri, situându-se pe locul 27 dintre țările existente în evidență. În județul Satu Mare se înregistrează un număr de consumatori relativ redus. Anul trecut au fost cinci cazuri de urgență pentru consum de etnobotanice, consumatorii din Satu Mare apelează de regulă la servicii psihologice. Din datele existente, vârsta cea mai mică de la care s-a început consumul de droguri a fost de zece ani; începând cu vârsta de 15 ani se consumă canabis care ocupă un procent de 54%. Dintre consumatorii de droguri 87% sunt de sex masculin.

Din datele existente factorii cauzali sunt de natură foarte diversă iar consumul de droguri nu poate fi controlat în totalitate. În schimb, există numeroși factori și modalități de protecție de la vârstă timpurie cum ar fi cele 50 de activități organizate în 5 grădinițe, la care au participat 147 de preșcolari, cărora li s-au pus la dispoziție Caiete de lucru pe înțelesul lor în scopul promovării unui stil de viață sănătos. Astfel de acțiuni s-au organizat și cu elevi de vârste cuprinse între 12 și 15 ani, în șapte școli cu participarea a 226 de elevi. În licee s-au demarat proiectele: Adevărul despre drog și Caravana o zi în școala ta cu participarea a 3.606 elevi în 147 de activități. S-au mai desfășurat dezbateri, simpozioane, discuții informative la care se adaugă nu în ultimul rând proiecte în mediul familial pentru părinți prin lectorate și ședință cu părinții pentru informarea părinților despre riscul consumului de droguri.

La Casa Corpului Didactic au fost instruiți 44 de profesori, au fost formați 25 de asistenți sociali și peste 50 de medici de familie au fost antrenați la aceste activități. Numărul de telefon la care se poate apela în caz de nevoie este 0261710900 și 08008700700. În încheiere prefectul dr. Eugeniu Avram a apreciat existența bunei colaborări dintre instituțiile județene în această direcție. ”Trebuie o acțiune continuă și permanentă, este nevoie să lucrăm și mai mult preventiv, să gândim măsuri preventive împreună cu părinții cu care avem un parteneriat necesar fiind vorba de sănătatea și viața copiilor. De aceea acest subiect trebuie tratat în mod serios și cu mult profesionalism”.

În continuare a fost prezentată o informare privind implementarea și în județul Satu Mare a Programului Național de Cadastru și Carte Funciară până în anul 2023. Astfel vor fi înregistrate și întocmite cărți funciare electronice pentru care se vor înscrie toate imobilele și proprietățile persoanelor fizice și juridice pe localități la cererea acestora și în mod gratuit. Înscrierea cetățenilor se va face pe baza actelor juridice referitoare la dreptul de proprietate. În județul Satu Mare se va începe cu comunele Apa, Agriș și Santău.

Dr. Dan Laurențiu Cojoc a informat în legătură cu stocurile de vaccinuri necesare pe diferite etape de vârstă la copii concluzionând că în județul Satu Mare stocul este acoperit doar pentru 3-4 luni. S-a constatat că există o reticiență în rândul populației pentru vaccinare. Nici vaccinuri antigripale nu s-au livrat în județ, decât în cantități insuficiente. În final a informat că în județul Satu Mare nu s-au semnalat infecții de nicio natură în ultima perioadă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 17, 2016. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.