Ziua care poate schimba Europa. Cum a ajuns România pe harta negocierilor la nivel înalt în UE

Cu câteva zile înaintea unui summit crucial al şefilor de state sau de guverne din UE, preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a ajuns la Bucu­reşti pentru o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, ţinta principală fiind găsirea susţinerii pentru compromisul cu Marea Britanie care ar maximiza şansa rămânerii acestei ţări în Uniunea Europeană. Astăzi, şeful CE merge la Atena, Praga şi Berlin.

origVizita lui Tusk intervine la două luni după cea a premierului britanic David Cameron în România, dar acum lucrurile se precipită: la summitul UE din 18 şi 19 februarie la care participă din partea României preşe­dintele Iohannis ar urma să se discute şi planul de compromis intervenit între negociatorii de la Bruxelles conduşi de Donald Tusk şi cei de la Londra conduşi de David Cameron, plan care, potrivit unor comentatori, ar da o şansă în plus taberei care susţine rămânerea Regatului Unit în UE, la referendumul ce urmează să aibă loc în maximum doi ani.

Poziţia României este că Marea Britanie trebuie să rămână în UE. Pe de altă parte, România este afectată direct de pretenţiile Londrei care cere, între altele, ca muncitorii străini din UE să nu mai primească beneficii sociale britanice pentru un număr de ani (cel mai probabil patru). Evident că muncitorii din estul Europei sunt cei vizaţi; mai mult, şi alte ţări s-ar putea prevala de înţelegerea aceasta şi ar putea limita şi ele drepturile muncitorilor străini.

Statele membre ale UE trebuie să aprobe un astfel de plan, iar Tusk a catalogat însă drept „foarte fragil“ procesul în curs. El a făcut ieri un turneu la Paris şi la Bucureşti, iar astăzi merge la Atena, Praga şi Berlin. Tehnic, înţelegerea cu Marea Britanie ar trebui să conducă la modificarea tratatelor UE. Sau, după cum au sugerat unii experţi, el ar putea fi înregistrat la ONU ca act internaţional şi astfel să se evite modificarea tratatelor.

Franţa exclude modificarea tratatelor, dar şi un amestec al Marii Britanii în zona euro cu scopul protejării intereselor City de la Londra, cea mai importantă piaţă financiară din Europa, aşa cum vrea Cameron.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 17, 2016. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.