O nouă ședință a Cenaclului literar ”Afirmarea”. A citit poetul și epigramistul Ioan Sălăjanu

La Centrul Cultural ”G. M. Zamfirescu” a avut loc miercuri, 17 februarie 2016, o nouă ședință de lucru a Cenaclului literar ”Afirmarea”, ocazie cu care și-a citit ultimele creații poetul și epigramistul Ioan Sălăjanu, care recent și-a lansat volumul de poeme ”Dulcea povară a cuvântului”. Poemele citite au fost creații noi, ele nu au făcut parte din volumul lansat.

DSC01408Despre Ioan Sălăjanu, în prefața volumului amintitm Aurel Pop scria că autorul nu urmărește să fie un mare poet, dând întâietate resorturilor de natură sufletească, ”își dorește să-i fie numele adăugat antecesorilor din familie, cunoscuți autori de versuri religioase puse pe note la străvechea Mănăstire a Bixadului”, crez pe care din nou l-a afirmat.

De data aceasta poetul a citit poemele ”Întoarcerea fiului rătăcitor”, poezie scrisă la 800 ani de atestare a localității sale natale, Hotoan. A mai citit poemele ”Prea târziu” și ”Plânsul”, scrisă după o poezie a lui Lucian Blaga, ”Lacrimile”. Au mai fost citite două epigrame dedicate unui coleg de cenaclu.

În luările de cuvânt s-a evidențiat poetul Damian Stan, care a făcut observația că stilul poemelor lui Ioan Sălăjanu seamănă cu stilul de la începutul anilor 1800. A mai făcut observații în legătură cu originalitatea și elementul nou care consideră că ar trebui să fie adus de poeziile citite. Nu toți cei prezenți au fost de acord cu observațiile făcute.

Scriitorul Mihai Sas s-a referit la faptul că ”unii analizează poemele cu exigența poeților moderni de astăzi”. Personal a considerat că Ioan Sălăjanu are o poezie scrisă cu suflet. Personal îi place cum scrie și i-a urat succes în continuare. Întotdeauna va avea un segment de cititori căruia îi va plăcea poezia sa. În ceea ce privește epigramele, el scrie epigrame reușite care ”constituie sarea și piperul cenaclului”.

Profesoara Liliana Doboș Lazăr a spus că orice cenaclu trebuie să dea posibilitatea tuturor să-și citească creațiile. Poezia citită a caracterizat-o ca fiind ”drăgălașă” și l-a îndemnat pe autor să persevereze în continuare. Nu a uitat să menționeze totuși că este periculos să scriem după un mare poet, scriitor și filosof care a fost Lucian Blaga.

Voicu Șichet a vorbit despre poeziile frumoase pe care Ioan Sălăjanu le-a publicat în revista ”Eroii Neamului”. El scrie o poezie patriotică, despre eroi și locurile natale care până acum au fost apreciate de către cititori. Ioan Anițaș, președintele cenaclului a avut cuvinte de laudă la adresa creațiilor lui Ioan Sălăjanu, și a considerat criticile lui Damian Stan neîntemeiate.

Poezia ”Autoportret” cu care se deschide volumul recent lansat la Editura Citadela este foarte edificatoare. ”Ioan Sălăjanu scrie așa cum simte”, a spus în încheiere Ioan Anițaș.

În partea a doua a ședinței au fost discutate și puse la punct probleme de natură organizatorică, legate de viitoarea denumire a cenaclului, sediul, documentele pe care trebuie să le întocmească conducerea cenaclului pentru a fi înregistrat oficial.

Următoarea ședință va avea loc miercuri, în 2 martie și potrivit celor convenite la această dată fiecare membru a cenaclului va citi din creațiile sale texte sau poeme legate de primăvară, de mărțișor sau Ziua Internațională a Femeii.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 17, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.