14 şcoli din Satu Mare s-au înscris în proiectul Poliției Române ”Şcoala Siguranţei Tedi”

Proiectul naţional ”Şcoala Siguranţei Tedi”, realizat de Poliţia Română în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Tymbark Maspex Romania este adresat copiilor din clasele I din întreaga ţară, copii aflaţi la vârsta primelor decizii individuale care le pot afecta viaţa.

foto 114 școli din județul Satu Mare s-au înscris în proiect, elevii urmând să desfăşoare o serie de activităţi educative vizând o mai mare siguranţă a acestora pe stradă, la şcoală sau acasă. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii sprijină realizarea acestor activităţi prin participarea poliţiştilor la astfel de acţiuni.

Primele activităţi din judeţ au avut loc în 18 februarie 2016, în Mădăras şi Ardud fiind susţinute de inspector principal de poliţie Hrihorişan Felicia, din partea IPJ Satu Mare şi comisar şef Variu Viorel, şeful Poliţiei Oraşului Ardud.

Elevii din clasa a I a Şcolii Gimnaziale Mădăras au aflat de la poliţişti care sunt principalele reguli de circulaţie pe care cei mici trebuie să le respecte în traficul rutier în calitate de pietoni, pasageri sau biciclişti. Semnele de circulaţie explicate pe înţelesul lor, dar şi imaginile cu situaţii concrete în care şcolarii se pot regăsi atunci când circulă pe stradă  ori se joacă în diverse locuri, au stârnit interesul copiilor pentru tema prezentată. Elevii au urmărit şi un film educativ foarte interesant despre circulaţia rutieră, din care au realizat încă o dată cât de important este să ne protejăm viaţa şi sănatatea fizică şi emoţională.

Activitatea a fost coordonată la nivelul şcolii de învățătoarea Alina Matiş şi prof. Ligia Vălean.

foto 2Acţiuni similare au avut loc în aceeaşi zi şi la Liceul Tehnologic din Ardud. Aici elevii claselor a I-a A şi C, coordonaţi de învăţătoarele Cherecheş Cristina şi Gavrilaş Emanuela, au primit cu entuziasm vizita poliţiştilor. Cele două întâlniri organizate cu copiii s-au dovedit a fi pe placul acestora, prin materialele sugestive prezentate, dar şi prin implicarea activă a celor mici în crearea unor scenarii posibile în traficul rutier.

Siguranţa personală a copiilor şi interacţiunea cu persoanele necunoscute a fost, de asemenea, un subiect abordat în cadrul întâlnirilor. Întrucât problema siguranţei rutiere este prioritară în zona Ardud, ca urmare a numărului mare de accidente grave produse pe drumul naţional ce străbate oraşul, poliţiştii prezenţi s-au axat mai mult pe această temă, subliniind, în fiecare întâlnire avută cu copiii, importanţa pe care fiecare trebuie să o acorde proprie-i persoane. A ne asigura de fiecare dată când trecem strada, chiar şi atunci când, teoretic, avem prioritate ( pe trecerea de pietoni sau la culoarea verde a semaforului) este o bună dovadă că ne pasă de noi înşine şi ne preţuim viaţa.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 20, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.