Nicoară Mihali și-a lansat la Ardud cărțile „În întâmpinarea dublului”, „Ţara Oaşului” şi „Week-end”

În Sala de Conferinţe a Primăriei Ardud a avut loc joi, 25 februarie lansarea cărţilor autorului maramureşan Nicoară Mihali „În întâmpinarea dublului”, „Ţara Oaşului” şi „Week-end”. Lansarea a fost organizată de Primăria şi Consiliul local Ardud împreună cu Casa de Cultură “Dr. Augustin Mircea”.

DSC01531Nicoară Mihali s-a născut la 25 noiembrie 1964 la Borșa. Este poet, scriitor, jurnalist este și realizator de filme documentare. A realizat filmul ”Vendetta”, prezentat la Festivalul de film Antropologic de la Sibiu și ”În liniștea câmpului”, un documentar despre municipiul Satu Mare. Are peste 30 de cărți scrise.

Cărțile sale scot în evidență aspecte istorice și culturale de mare importanță din zona noastră.

Autorul a fost prezentat ca fiind un împătimit cercetător al vieții arhaice din Maramureș și Țara Oașului. El și-a scris lucrarea de doctorat studiind vendeta, fenomen atât de prezent odinioară în lumea satelor din Țara Oașului.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și fragmente din filmele documentare realizate de scriitor despre istoria municipiului Satu Mare, datini și obiceiuri din Maramureș și Țara Oașului.

DSC01534Felician Pop a spus că Nicoară Mihali ”are darul de a prinde esența lucrurilor, cărțile lui sunt cărți de învățătură. Are un spirit viu, iar subiectul Țării Oașului nu a fost abordat de nimeni, autorul reușind să facă o legătură direct între Maramureșul istoric și istoria Ardudului. Putem spune că Nicoară Mihali pune pariu cu cultura”.

A mai vorbit scriitorul maramureșean Dragomir Ignat, care a spus că îl cunoaște pe Nicoară Mihali din 1990, de la Inspectoratul Școlar Județean Baia Mare. L-a cunoscut în diferite ipostaze de-a lungul vieții, la început ca editor de reviste școlare, apoi ca autor de piese de teatru și romane. ”L-am cunoscut ca pe un om veșnic nemulțumit, puține spirite au astăzi tăria să urmărească idei iar Nicoară Mihali în 25 de ani s-a abținut să fie slugă spectrului politic. Avem nevoie de astfel de oameni”, a spus Dragomir Ignat.

DSC01552Au avut loc şi momente muzicale susţinute de Sara Mihali-soprană, Mădălina Mihalache-vioară, Smaranda Grigorian-pian, Sergiu Gliga-pian, Ştefan Silaghi-flaut.

Primarul Ovidiu Duma i-a mulțumit autorului că a ajuns și la Ardud cu prezentarea cărților și a fragmentelor de filme documentare deosebit de valoroase.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 25, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.