La Centrul de Creație Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de pictură a Cristinei Moldovan

Joi, 25 februarie 2016, la Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, în colaborare cu Asociația Culturală Sătmărenii și cu sprijinul Consiliului Județean, a avut loc vernisajul expoziției artistei plastice Cristina Moldovan.

1La vernisaj au fost prezenți directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, directorul Școlii de Arte, Mircea Deac și artistul plastic Kovács Emil Lajos, colegi ai artistei din cadrul Asociației Artiștilor Plastici, prieteni, iubitori de cultură. Moderatorul evenimentului a fost dr. Ștefan Enyedi din partea Centrului de Creație.

În cuvântul de deschidere Robert Laszlo i-a salutat pe numeroșii iubitori de artă prezenți. El a spus că obiceiul de a găzdui asemenea vernisaje, început anul trecut, va continua și în acest an. Expozițiile dau prilejul artiștilor locali să-și prezinte creațiile, sunt evenimente binevenite și contribuie la afirmarea culturii sătmărene.

O scurtă și cuprinzătoare prezentare a drumului urmat de artista Cristina Moldovan a fost prezentat de dr. Ștefan Enyedi. Cristina Moldovan s-a născut la 2 martie 1955 la Satu Mare. După studiile generale a urmat Liceul de Artă din Satu Mare după care a dat admitere la Institutul de Arte Plastice din Cluj. Nereușind, a dat admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” și timp de trei decenii a practicat dreptul.

2După pensionare s-a reîntors la iubirea din tinerețe, pictura. Primii îndrumători în acest domeniu i-au fost Szodoray Parádi Hajnalka și Ion Sasu. Cristina Moldovan este membră de mai mulți ani  a Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare. Tehnica sa preferată este pastelul. Preferă să realizeze tablouri care reprezintă natura, peisajele rurale, modele stilizate în pasteluri fine, cu un desen aflat la granițele dintre tehnicile graficii și picturii.

În pictura Cristinei Moldovan găsim și influențe ale expresionismului abstract și influențe ale pictorului post-impresionist Vincent van Gogh. Cristina Moldovan este maestră și a tehnicii picturii în ulei. Ea reușește să prezintă un univers cromatic personal care izvorește din trăirile personale, în înțelegerea foarte bine a relației dintre realitate și artă. Șochează uneori cu tonuri accentuate, dar stăpânește foarte bine tehnica în ulei. De-a lungul anilor a avut numeroase expoziții personale și colective.

3Directorul Școlii de Arte, Mircea Deac a spus că reușita expoziției este arătată de numărul mare de iubitori de frumos prezenți la vernisaj, care au umplut până la refuz sala Centrului de Creație. A menționat că Școala de Arte va fi întotdeauna un partener fidel al artiștilor plastici și al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Satu Mare și a felicitat-o pe pictoriță cu ocazia apropiatei zile de naștere și Ziua de 8 Martie.

Artistul plastic Kovács Emil Lajos a rostit aprecieri în limba maghiară. El s-a arătat surprins de elanul cu care s-a lansat Cristina Moldovan pe tărâmul artei. A lăudat inclinațiile sale naturaliste și pictura sa decorativă care îl captivează pe privitor. Preferă temele din natură și viața de fiecare zi, tablourile sale produc bucurie iubitorilor de artă.

4

5

6

7

8

9Din sală a mai luat cuvântul artistul plastic Aurel Țenț care a caracterizat pe Cristina Moldovan drept ”Doamna pastelului sătmărean”, care prezintă lucrări valoroase, cu o personalitate bine definită. A considerat că artista se află în plină maturitate a creației sale și și-a manifestat speranța că artista va veni și în viitor cu noi creații la fel de frumoase. Lucrările sale demonstrează talentul artistei, a spus Gheorghe Gheorghiade și se bucură că a ales acum momentul să vină în fața publicului.

În cuvântul ei, Cristina Moldovan a mulțumit gazdelor că au găzduit expoziția sa și iubitorilor de artă care au felicitat-o și cu ocazia apropiatei sale zile de naștere.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 26, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.