Ședința de lucru la cenaclul Cronograf. A citit din creațiile sale Florin Leșcău

Vineri, 26 februarie, la Muzeul Județean Satu Mare a avut loc ședința de lucru a cenaclului Cronograf cu participarea tinerilor de la cenaclul Alfazet. Ședința a început cu intervenția vicepreședintelui cenaclului, George Terziu care a făcut câteva comunicări cu privire la activitatea viitoare a cenaclului și a făcut cunoscut ce posibilități au membrii cenaclului să participe la diferite evenimente literare și concursuri.

DSC_0002Cel care a citit din creațiile sale a fost tânărul poet Florin Leșcău. El a dat citire unui grupaj de poeme, poemele având titlurile: Sub ceața pădurii, În picuri, Vânt în ploaie, Nucul meu, Uitai, În taina pădurii, Zbor de toamnă, Visele de scrum, Calul fără ham. Au urmat discuțiile pe marginea poemelor citite. Primul a luat cuvântul Rareș Nintaș care a remarcat tematica poemelor: natura, iubirea. ”În unele poeme frazele sunt prea lungi, iar structura unora poate fi mai atent elaborată. Este foarte bine că poemele citite transmit emoții”, a spus Rareș Nintaș.

Poetul Gheorghe Cormoș a menționat că este mare păcat că autorul nu duce ,,firul roșu al poeziei până la capăt”. Apoi, nu ar strica dacă el ar reflecta mai mult asupra titlurilor poeziilor și dacă și-ar găsi un stil propriu. Ana Cicio a caracterizat poeziile ca fiind pe alocuri cu parfum nostalgic și s-a referit și la metaforele reușite pe care tânărul autor le folosește.

Tot la metaforele folosite s-a referit și Livia Mărcan, acestea au muzicalitate. Poeziile au mici scăpări, dar ele sunt tandre, calde, armonioase. Observația făcută a fost aceea că nu trebuie obligatoriu să fie o relație între titlu și conținut.

Profesorul Teodor Curpaș a precizat că poeziile citite ar fi câștigat în valoare dacă ar fi fost citite mai artistic. Am audiat o poezie gândită, matură și simțită, a spus profesorul Teodor Curpaș și a făcut observații în legătură cu titlurile câtorva dintre poezii și a cerut tuturor membrilor cenaclului să scoată cât mai multe cărți, făcându-se astfel cunoscut în domeniul literar.

Felician Pop a remarcat că sunt tot mai puțini oameni care scriu și tot mai puțini care citesc. A recomandat ca tinerii autori să fie încurajați atunci când scriu poezii. Referitor la Florin Leșcău, a spus că a progresat mult față de primele lui poezii. Versurile lui vin din interior și nu sunt alcătuite artificial.

George Terziu a fost de părere că autorul va fi cel care își va decide viitorul, va decide ce este bine și ce este rău în creația sa, iar cu timpul își va forma un stil propriu. După părerea lui poezia Visele cu scrum se detașează net, ea fiind o poezie deosebită ”în care are câte o zvâcnire după care încetul cu încetul poezia se diluează”. Florin Leșcău a fost lăudat pentru curajul avut de a veni cu creațiile sale în fața cenaclului.

Loredana Știrbu și-a manifestat bucuria că Florin scrie poezii. L-a caracterizat ca pe un autodidact, dornic să progreseze și a exemplificat cu versurile care i-au plăcut în mod deosebit, considerând că el are libertatea să se exprime cum vrea. Potrivit obiceiului, în final a avut cuvântul autorul poeziilor citite care a mulțumit în puține cuvinte aprecierile făcute. ,,M-am bucurat că poeziile mele au stârnit la un moment dat discuții aprinse”, a spus Florin.

În partea a doua a ședinței cel care a citit poezii a fost Alexandru Vaștag. Am reținut două dintre ele întitulate Amintiri și Înger somnuros. George Terziu a reținut libertatea pe care o exprimă autorul în poezii și că care are un discurs captivant, Florin Leșcău a remarcat faptul că avem în față o poezie bine elaborată, iar Ana Cicio a spus că poeziile citite plac auditorului și că este un autor care are viitor. Gheorghe Cormoș a remarcat că a ascultat poezii care au nerv, dar mai trebuie lucrate și că ele nu trebuie să explice prea multe lucruri. ”Forța metaforei salvează poezia”, a remarcat Felician Pop.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 26, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.