Medalion Cultural la Centrul de Creație. 80 de ani de la apariția primului număr al revistei ”Afirmarea

Marți 1 martie, începând de la ora 15.00, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a avut loc un Medalion Cultural cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la apariția primului număr al revistei de cultură ”Afirmarea”, în colaborare cu cenaclul Cronograf.

DSC_0010Chiar în ziua de 1 martie a anului 1936, într-o vreme de maximă efervescență economică și culturală a văzut lumina tiparului primul număr al revistei, fondatori fiind Constantin Gh. Popescu și Octavian Ruleanu. Formatul revistei a fost de 21×28 cm, cu coperți pe care apar ilustrații plastice realizate de către artistul plastic Ioan Rentea și menționate colaborările mai însemnate. Apariția ei a fost lunară. Formatul s-a păstrat, au variat doar în timp numărul de pagini.

”Afirmarea” a fost revista de cultură cu cea mai îndelungată apariție și una dintre cele mai valoroase pentru cultura sătmăreană. A apărut între anii 1936 și 1940. Grupul  ”Afirmarea” îi avea în componență pe Ștefan Andercou, Augustin Baciu, Horia I. Gheorghiță, Ion Luca, Corneliu Mezea, Alexa Nanu, Constantin Gh. Popescu, Octavian Ruleanu, Zeno Sparchez, Petre Țiucra Pribeagul, Felician Zaciu. Fondurile necesare tipăririi au fost obținute din abonamente și din donații. Din luna ianuarie 1938, revista a fost editată de despărțământul Astrei sătmărene.

Printre colaboratorii fideli ai revistei s-a numărat și Dumitru Hinoveanu, născut la 20 februarie 1905 la Vânjuleț, județul Mehedinți. A urmat Școala Normală din Turnu Severin, a fost fiul unui erou căzut la Mărășești. Ca învățător a activat în Basarabia, insula Ada Kaleh dar și în județul Satu Mare la Huta Certeze și Seini. A venit la Satu Mare prin 1929. În ”Afirmarea” a fost prezent ca și publicist și poet. A semnat de multe ori cu pseudonimul D. Cinova. În total în revistă a publicat 43 de poezii. În numărul 12 a revistei din anul 1937, Hinoveanu mărturisea că are trei prieteni adevărați de care se simte copleșit, la umbra cărora își odihnea sufletul: Eminescu, Arghezi și Blaga.

Nae Antonescu spunea despre Dumitru Hinoveanu că: ”Își face exercițiul liric cu poeme lungi ce versifică obișnuit teme identice la îndemâna multora cu elemente ale naturii, în regim descriptiv și mai puțin interpretativ”. Hinoveanu a condus la ”Afirmarea” rubrica ”Întâlniri cu prietenii”. A publicat mai multe cărți. În 1940 s-a întors pe plaiurile natale și a îndeplinit funcții importante în învățământul din Mehedinți și Gorj. A fost și directorul adjunct al Colegiului ”Nicolae Bălcescu” din Craiova.

Directorul Muzeului de Istorie, Felician Pop a vorbit și despre mulți alți intelectuali de marcă care au sosit la Satu Mare în perioada interbelică contribuind la avântul culturii pe aceste meleaguri. Printre aceștia s-a numărat și Gheorghe Dragoș, G.M. Zamfirescu, Dariu Pop etc. Ei au activat într-o perioadă fericită din punct de vedere economic. Atunci s-au edificat la Satu Mare numeroase obiective civile și ecleziastice, sediul Prefecturii, catedralele ortodoxă și greco-catolică.

DSC_0014La Satu Mare au fost organizate numeroase evenimente culturale. Cei care veneau cu trenul din țară primeau bilet cu reducere. Cursul ascendent al culturii sătmărene a fost frânt de Dictatul de la Viena. Nici după 1945 în Satu Mare nu au putut să apară reviste culturale, până după 1990.

Loredana Știrbu, președinta cenaclului Cronograf a dat citire din paginile revistei câteva extrase privind problemele cu care se confruntau sătmărenii atunci în perioada interbelică, legate de atitudinea unor oameni. Poetul Gheorghe Cormoș a citit un interesant articol din primul număr al revistei intitulat ”Răboj”, unde s-au făcut câteva precizări privind programul revistei. A atras apoi atenția supra poeziei ”Scrum” ca model al poeziei posmoderniste. Profesorul Teodor Curpaș s-a referit la preocupările lui Nae Antonescu față de autorii care au publicat în revista ”Afirmarea”, ca aceștia să nu fie dați uitării.

Au mai vorbit Dumitru Țimerman, subliniind activitatea cenaclului ”Afirmarea”, în anii 70-80 al secolului trecut. ”În cenaclu era parcă o altă lume, cenaclul fiind o punte de lansare pentru foarte mulți tineri”. George Terziu a făcut câteva comentarii și mărturisiri de pe poziția omului de cultură care a venit în urmă cu câțiva ani la Satu Mare. A găsit aici la Satu Mare oameni deosebiți alături de care merită să trăiești. La șocat puternicul sentiment de a trăi în trecut. A lăudat activitatea cenaclului Cronograf care după el, este pe un drum bun.

Cei prezenți la Centrul de Creație cu ocazia medalionului cultural, au avut fericita ocazie să audieze mai multe piese muzicale, interpretate la pian de doi elevi virtuoși, elevi ai Liceului de artă ”Aurel Popp”, Cristian Torja și Grațian Țimerman.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 1, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.