Profesorul Carol C. Koka a citit la cenaclul ”Afirmarea” un grupaj de poeme pe tema primăverii

Miercuri, 2 martie 2016, la Centrul Cultural ”G. M. Zamfirescu” din Satu Mare a avut loc o nouă ședință de lucru a cenaclului literar ”Afirmarea”. Fiind început de primăvară, membrii cenaclului au citit din creațiile lor, tema fiind firește primăvara și apropiata zi de 8 Martie.

DSC_0009În această idee, profesorul Carol C. Koka a citit un grupaj de poeme pe această temă, făcându-și debutul la cenaclu ca autor. După cum a mărturisit, a scris poezii încă din anii tinereții, de pe băncile școlii. Acum și-a adunat poeziile într-un volum care urmează în cursul anului acesta să vadă lumina tiparului.

Poemele citite au purtat titluri semnificative anotimpului care a debutat cu ziua Mărțișorului: ”Primăvara”, ”Lacrimi și petale”, ”Noaptea de primăvară”, ”Ghiocelul”, ”Mărțișorul”, ”Mama”, ”Vraja nopții de primăvară”, ”Zori de zi”, ”Iubind primăvara”, ”Vis de primăvară” și altele.

Poetul Ioan Sălăjanu a spus că a audiat poezii frumoase, nevinovate, scrise la a doua tinerețe. Și-a manifestat bucuria că a descoperit un nou poet sătmărean. Poetul Gheorghe Cormoș a subliniat caracterul romantic al poeziilor, l-a caracterizat pe autor ca ”un poet de modă veche”. I-au plăcut poeziile citite. Este pozitiv faptul că autorul abordează și altceva, nu numai proză. El a recomandat ca înainte de publicare poemele să fie revăzute încă o dată de autor.

Scriitorul Mihai Sas a spus că ”Poetul trebuie să fie îndrăgostit de viață, să iubească natura și oamenii. Toate acestea se regăsesc în poeziile audiate. Poetul își descarcă sufletul și inima pe hârtie, iar când și le publică devine nemuritor. Este bine că suntem liberi să scriem, mi-a plăcut ce a citit autorul, într-o viață de om a scris mult. E bine ca omul să fie îndrăgostit cât trăiește”.

DSC_0004Deoarece printre poeziile citite au fost și câteva poezii cu conținut istoric, Voicu Șichet l-a invitat pe profesorul Koka să trimită din aceste poezii la revista ”Eroii Neamului”, la care de altfel el colaborează de mai mult timp. Profesoara Liliana Lazăr Doboș a remarcat în poeziile citite elemente ce-l apropie pe autor de marele poet George Coșbuc.

Poeziile audiate cuprind numeroase elemente din natură, sunt poezii-pastel, postromantice. Pe aceeași undă s-a situat și președintele cenaclului, Ioan Anițaș, care a subliniat caracterul postromantic al poemelor citite și necesitatea ca la unele să se facă mici modificări. Printre cei care au apreciat pozitiv poeziile citite s-a numărat și Claudiu Govor. Sunt poezii care plac auditorului, a spus el. Cu toții și-au manifestat dorința ca poeziile profesorului Carol C. Koka să apară într-un volum.

Ședința cenaclului a continuat cu citirea de poeme închinate primăverii, de Ioan Sălăjanu, ”Primăvara”, Liliana Doboș Lazăr, Mihai Sas, care a citit un fragment de proză dedicată femeii, Gheorghe Cormoș, cu poezia ”Plus cu plus” și Ioan Anițaș, poeziile ”Mărțișor”, ”Mama” și un fragment de proză având ca temă primăvara.

În partea a doua a ședinței au fost clarificate unele aspecte privind statutul cenaclului, care urmează să fie înregistrat oficial. Următoarea ședință a cenaclului va avea loc peste două săptămâni, în 16 martie 2016.

Lia-Florica Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 2, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.