Scriitorii Voicu D. Rusu, George Vulturescu și Alexandru Zotta au fost sărbătoriți cu ocazia zilei de naștere

Ziua de 4 martie 2016 a fost ziua în care au fost sărbătoriți de către numeroși prieteni slujitori ai culturii sătmărene, trei oameni de cultură sătmăreni, cu o carieră prodigioasă cu care fac cinste județului Satu Mare. Este vorba despre scriitorul Voicu D. Rusu, poetul și omul de cultură Dr. George Vulturescu și criticul literar Dr. Alexandru Zotta. Alături de ei s-au aflat directorul Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, Vasile Gheorghe Dâncu și profesorul universitarul dr. Gheorghe Glodeanu.

DSC_0002În prima parte a manifestării rolul de moderator a aparținut lui George Vulturescu, care a urat bun venit tuturor prietenilor care au răspuns invitației de a fi alături de sărbătoriți. Alături de sărbătoriți au fost felicitate soțiile lor cu ocazia apropiatei zilei de 8 Martie. Dr. George Vulturescu a anunțat că acesta este și momentul de debut al Clubului Poesis de care se va ocupa odată cu pensionarea. A fost apoi momentul prezentării numărului 300 al revistei Poesis, recent ieșit de sub tipar. George Vulturescu a rememorat pe scurt începuturile acestei reviste, a menționat numele tuturor acelora care de-a lungul anilor au colaborat și au susținut revista.

După o repriză muzicală în cadrul căreia Trio Fantezia a interpretat mai multe fragmente muzicale, rolul de moderator a fost preluat de către dr. Gheorghe Glodeanu. Domnia sa a considerat că apariția revistei Poesis cu nr. 300 este o realizare extraordinară. A vorbit apoi despre anii tinereții când au decis imediat după 1990 să înființeze o revistă de poezii, unică în țară, pornită ca o necesitate pentru poeții sătmăreni. Ar fi păcat ca această frumoasă revistă să dispară într-o bună zi, ar fi de neînlocuit, a spus Gheorghe Glodeanu.

S-au făcut referiri și la Zilele Poesis, care de-a lungul anilor au atras la Satu Mare o pleiadă de poeți, scriitori, critici literari, oameni de cultură. În revistă au debutat foarte mulți tineri care s-au afirmat apoi ca importanți oameni de cultură. Gheorghe Glodeanu speră ca revista să meargă înainte și să cunoască alte sute de numere. Sunt mulți care au sponsorizat apariția revistei, printre aceștia se numără și primarul municipiului Carei, Eugen Kovács, care fiind de față și care a rostit cuvinte de apreciere declarându-se mulțumit de faptul că revista apare și la Carei și a recomandat ca revista să aibă grijă și de acum încolo de adevărații prieteni.

DSC_0007A luat apoi cuvântul Prof. univ. dr. Gavril Ardelean, un adevărat ctitor de școală superioară la Satu Mare. Domnia sa a lăudat ideea de a se înființa Clubul Poesis. Personal a fost întotdeauna alături de revistă și de fenomenul cultural sătmărean. Filiala sătmăreană a Universității ,,Vasile Goldiș” se consideră o instituție de învățământ superior a orașului, cu preocupări serioase și în domeniul cultural. Poesis este o revistă care merită să apară și în continuare.

Au fost adresate cuvinte de felicitare sărbătoritului Voicu D. Rusu, un proeminent om de cultură care prin activitatea sa și-a pus amprenta asupra culturii sătmărene. El a condus o vreme Biblioteca Județeană Satu Mare, în același timp, astăzi este și un iscusit reporter cultural al televiziunii locale. Gheorghe Glodeanu a precizat că este și un reputat și talentat prozator. Din partea lui așteaptă apariția volumului de proză pe care știe că îl are în pregătire.

DSC_0006Voicu D. Rusu a mulțumit pentru urările care i-au fost adresate. A promis că de acum, când împlinește 70 de ani să numere anii în sens invers. A spus că a terminat volumul ,,Nisipul clepsidrei” din care a citit un fragment în care sunt povestite episoade din participarea tatălui său Dumitru Rusu la războiul pe care l-a trăit din plin în prima linie. Tatăl său a avut și talent de prozator, afirmația se sprijină pe un carnet cu file îngălbenite care au fost scrise în timpul războiului în Peninsula Crimeea. Cartea este închinată memoriei tatălui plecat la cele veșnice într-o zi de 4 martie la vârsta de 84 de ani.

DSC_0003S-a făcut apoi referire la cartea editată de George Vulturescu, ,,Cartea de la Satu Mare” în care autorul a strâns toate poemele sale care se referă la Satu Mare. Sunt poeme caracteristice lui George Vulturescu, a spus Gheorghe Glodeanu, un poet al cetății, care creează o geografie mitologică a locului cu personaje reale și cei care au plecat în veșnicie. Orașul lui este un oraș al poeților.

Editorul cărții, directorul Editurii Școala Ardeleană, Vasile Gheorghe Dâncu a spus că se bucură nespus că se află la Satu Mare unde se sărbătoresc trei personalități ale culturii sătmărene. Se bucură de faptul că George Vulturescu și-a adunat poemele despre Satu Mare într-un volum. A salutat și apariția nr. 300 a revistei Poesis. A mărturisit că are amintiri plăcute de la Zilele Poesis, în cadrul acestor zile a avut posibilitatea de a se întâlni cu mulți oameni de seamă. Fără revista Poesis Satu Mare ar pierde foarte mult.

Al doilea sărbătorit care a luat cuvântul a fost George Vulturescu. El s-a declarat impresionat de numărul mare de prieteni care au ținut să fie alături în această zi. A mulțumit editorului Vasile Gheorghe Dâncu pentru editarea cărților sale. Au fost apoi citite câteva pasaje din cartea recent apărută, numele poeților sătmăreni care nu mai sunt. A fost remarcat faptul că nici unul nu era născut în Satu Mare, toți au venit aici și aici au creat operele lor. George Vulturescu a mulțumit tuturor colaboratorilor care au fost alături de el în ultimii ani. A prezentat și un număr al revistei ,,România Literară” care a avut amabilitatea să-i consacre o întreagă pagină cu prilejul împlinirii a 65 de ani de viață.

DSC_0009Al treilea sărbătorit prof. dr. Alexandru Zotta, un om adevărat al școlii, critic literar, foarte serios, cu o vastă cultură și foarte exigent în tot de face. A scris teza de doctorat pe o temă foarte pretențioasă. Are studii de referință și a scris numeroase materiale legate de arta spectacolului.

Alexandru Zotta a mulțumit pentru urările care i-au fost adresate. Domeniul de care se ocupă, critica literară este foarte pretențioasă, a spus el, și este făcută de către oameni mai experimentați în domeniul literar. S-a mai referit la transformările petrecute în societatea noastră în ultimii ani, dispariția țărănimii, a corespondenței, a jurnalelor. Afirmațiile sale le-a susținut cu citirea a câtorva scurte poezii. Literatura română va fi și în continuare necesară, omul nu poate trăi fără literatură, a spus în încheiere dr. Alexandru Zotta.

Programul muzical a fost realizat în afară de formația Trio Fantezia, de îndrăgiții interpreți de muzică folk Octavian Bud și Georgeta Govor.

Prof. Carol Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 4, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.