A fost lansat volumul lui Vasile Țânțaș ”Un secol de viață – amintirile unui eminescian sătmărean”

Vineri, 4 martie 2016, de la ora 15.00, în sala amfiteatru a Colegiului Național ,,Mihai Eminescu”, a fost lansat volumul lui Vasile Țânțaș ,,Un secol de viață – amintirile unui eminescian sătmărean”, carte apărută la Editura Citadela, ediție îngrijită cu repere biografice și postfață de dr. Ovidiu T. Pop.

DSC_0012Evenimentul a debutat cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria fostului director al liceului, profesorul emerit Gheorghe Cosma, care a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de 4 martie 2016.

În calitate de îngrijitor al ediției, dr. Ovidiu T. Pop a prezentat principalele date din biografia lui Vasile Țânțaș, autorul amintirilor. A citit și mesajul profesorului universitar dr. Doru Radosav, care și-a manifestat regretul că nu poate fi prezent la lansarea cărții, despre o personalitate pe care a cunoscut-o și care îi este foarte vie încă în memorie, și pe care a prețuit-o foarte mult. Vasile Țânțaș a fost o personalitate a Țării Oașului, a considerat prof. univ. dr. Doru Radosav.

DSC_0013Prin amintirile sale, Vasile Țânțaș aduce foarte multe informații prețioase despre oamenii și locurile sale natale. El a lăsat un număr de 33 de caiete de amintiri, din ele au fost publicate doar o mică parte, a precizat Remus Vârnav. Toată lumea îl știa pe Vasile Țânțaș ca pe un adevărat lider al Țării Oașului. El a fost primul care a reinstaurat administrația românească în această parte a țării, după retragerea dușmanilor în 1945. A luat măsuri pentru refacerea podurilor și drumurilor atât de necesare atunci. Cei prezenți la lansarea de carte le-au avut în mijlocul lor pe cele două fiice ale lui Vasile Țânțaș, Florica Gabriela Chira și Victoria Bițan, care au rostit câteva cuvinte despre părintele lor care a fost un adevărat model în viață, un om deosebit, ambițios, corect și drept, o adevărată enciclopedie.

Vasile Țânțaș este primul dintre eminescieni care nu a fost profesor al liceului, toate cele șapte cărți apărute până acum au fost consacrate unor eminenți profesori ai școlii.

Dr. Viorel Câmpean a dat citire unui discurs intitulat ,,Traversând un secol” în care a arătat că eroul cărții face parte dintr-o pleiadă de personalități ale cărui amintiri văd lumina tiparului. Cartea face portretul unui om adevărat, care nu a trăit degeaba. Dr. Viorel Câmpean a schițat drumul vieții lui Vasile Țânțaș, anii petrecuți la Liceul ,,Mihai Eminescu” studiile universitare de drept, ca tânăr intelectual nu și-a părăsit ținuturile natale, fiind așa cum s-a mai spus un adevărat lider al Țării Oașului. El a cunoscut deopotrivă și numeroase șicanări, marginalizare și chiar închisoarea în regimul totalitar. Chiar și după 1990 a avut destule deziluzii. Cartea lansată ieri este doar începutul publicării memoriilor lui Vasile Țânțaș, a precizat dr. Viorel Câmpean.

DSC_0015Au mai luat cuvântul editorul cărții, Aurel Pop, care a reamintit faptele bune realizate de Vasile Țânțaș în interes public și faptul că toate cărțile apărute până acum în seria Eminescienilor sătmăreni au apărut din bani privați, nu publici. Aceste cărți se regăsesc în marile biblioteci din țară și chiar peste hotare, ele sunt o emblemă a învățământului sătmărean. În viitor vor apărea și alte cărți consacrate eminescienilor, atât foști profesori cât și foști elevi, a precizat editorul Aurel Pop.

Directorul Colegiului Național ,,Mihai Eminescu”, profesorul Ioan Pop, a mulțumit celor care au muncit pentru ca acest al optulea volum să iasă de sub tipar. Autorii reușesc să readucă în memoria publică faptele unor eminenți eminescieni care fac cinste învățământului sătmărean. Ioan Pop a dat citire unor personalități sătmărene cărora le-a înmânat diplome de onoare pentru contribuția adusă la creșterea prestigiului Colegiului Național ,,Mihai Eminescu”. Au primit aceste diplome: post mortem Vasile Țânțaș, Remus Vârnav, dr. Viorel Câmpean, Aurel Pop. Din sală au mai vorbit Gheorghe Gheorghiade, profesorul Marius Horșia și poetul Ioan Sălăjanu, subliniind personalitatea de excepție a celui care a fost juristul Vasile Țânțaș.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 5, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.