Programul naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin

În continuare, Ministerul Sănătăţii desfăşoară Programul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Subprogramul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de cinci ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne.
papanicolauPrincipalele obiective ale subprogramului sunt: reducerea poverii cancerului de col uterin în rândul populației feminine prin depistarea în faza incipientă de boală prin screening organizat; îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament şi creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice. 
Subprogramul de depistare precoce a cancerului de col uterin se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat  de cancer de col uterin.  Screeningul constă în testarea gratuită prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolau a populației feminine eligibile.
Pentru a beneficia de acest program femeile trebuie să se adreseze medicilor de familie pentru a fi informate și consiliate cu privire la utilitatea acestui test, modul și locul recoltării, condițiile de recoltare și vor obține un formular pentru recoltare. Cu acest formular, femeile se prezintă la centrele de recoltare în vederea efectuării testului. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie, femeile fiind informate despre rezultat și vor primi recomandările medicale în funcție de rezultatul testului.
Cancerul de col uterin reprezintă unul dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei. Depistat în fazele incipiente poate fi tratat, de aceea și importanța testării periodice. Participarea femeilor la programul de screening este foarte important pentru sănătatea lor, atât în ceea ce privește prevenirea, dar și în depistarea precoce a bolii, atunci cand tratamentul are cea mai mare probabilitate de succes.
Medicul coordonator în cardul Ambulatoriului de specialitate Satu Mare este dr. Kiffer Erszébet, telefon 0754.486.243.  Program cabinet, situat la etajul 1, camera 14: luni éi miercuri între orele 14.00-21.00, marti și joi între 8.00-14.00,  iar vineri la Tășnad.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 8, 2016. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.