Dana Criste și Bogdan Roștaș au citit poezii la ședința Cenaclului Cronograf

În cadrul ședinței de lucru a cenaclului Cronograf din ziua de 10 martie au citit Dana Criste și Bogdan Roștaș. Așa cum a declarat de la început Dana Criste, pentru ea a scrie poezie este un prilej de bucurie. Până în prezent, deși a scris sute de poezii, nu a avut posibilitatea de a le prezenta. În cea mai mare parte poeziile ei reflectă stările sufletești și scrie tot ce simte și gândește. Ea a debutat cu succes la cenaclu citind un grupaj de poezii. Printre acestea: Un gând de bucurie, Idila, Atinge-mi, Flori aprinse, A iubirii școală, Te bucură, Strop de ploaie, Clipa, Rămâi,  Poezie, Tinerețe și Primăvară.

DSC_0002Pe marginea poemelor citite s-a purtat o discuție interesantă, constructivă. Scriitorul Mihai Sas a remarcat frumusețea poeziilor, pline de farmec, care au muzicalitate și pătrund la suflet. Pentru Felician Pop, poeziile Danei reprezintă o evadare spre poezia modernă, în care abordează laturile existențială ale omului. Poeta este foarte sinceră, uneori prea sinceră în ceea ce scrie. Felician Pop s-a referit apoi pe larg asupra aspectelor de personalitate și asupra comparațiilor foarte reușite din poeme. El a tras concluzia că poeta are reale resurse în domeniul artei poetice.

Profesorul Teodor Curpaș a considerat că este bine să ne debarasăm de poezia clasică. A remarcat apoi faptul că autoarea a scris mult până acum dar nu a publicat nimic până acum. Este de apreciat sinceritatea autoarei și faptul că poeziile sale au mesaj, se adresează cititorului care este chemat alături de poet. Profesorul Teodor Curpaș și-a manifestat bucuria că în Satu Mare tot mai multe femei se afirmă ca și poete talentate. Autoarea a fost felicitată și îndemnată să-și publice poeziile cât mai urgent deoarece ”are darul de a scrie”. Scurte aprecieri în legătură cu poeziile citite a făcut și Florin Leșcău. El a remarcat exprimarea simplă a autoarei care reușește să scrie poezii pe placul lui. ”Poeziile sunt frumoase și cuprinzătoare”.

O analiză mai profundă a făcut poeziilor citite scriitorul și editorul George Terziu care și-a  exprimat părerea asupra poeziilor clasice, socotind că acestea nu sunt ”nici bune nici rele” poetul trebuie să exprime ceea ce simte, sinceritatea nu are valoare dacă nu o exprimă prin metafore, acestea vorbesc în locul nostru. Autoarea stăpânește ”meșteșugul de a se juca cu cuvintele” și că ”nu se exprimă cu cuvinte banale”. O recomandare făcută, în general poeților, a fost aceea ”să scrie foarte mult ca să aibă ce tăia critica”. George Terziu a atras concluzia că ”poeta merge pe un drum bun și prin ea cenaclul a câștigat un poet adevărat”.

În partea a doua a ședinței cenaclului, a citit un grupaj de poeme tânărul Bogdan Roștaș, de numai 17 ani. El este tot debutant în cadrul cenaclului.

Mihai Sas a făcut observația că unele poezii sunt chiar reușite, dacă ar fi fost citite mai artistic  ele ar fi câștigat mult în valoare. Poeziile lui Bogdan exprimă zbuciumul lumii în care trăim. ”Autorul se descrie în poeziile sale”, a remarcat Florin Leșcău. Am audiat o poezie de contemplație, care exprimă multă energie creatoare.

Cuvinte de apreciere au fost rostite și de profesorul Teodor Curpaș, ”poeziile dau de gândit”, ,,unele poezii te fură pur și simplu”. Recomandarea făcută a fost ca tânărul autor să-și publice creațiile cât mai repede. Ana Cicio a remarcat faptul că autorul analizează societatea în care trăim. Felician Pop a spus că nu avem de a face cu poezii vesele, poemele sunt extrem de interiorizate. În final, George Terziu a remarcat că ”autorul știe bine să ne bage în ceață și totodată să ne scoată, el își creează o lume proprie, este un poet promițător”, ”are o mare varietate de cuvinte, a creat sentimentul unui univers duplicitar, are tentații regizorale pe alocuri”. Au fost remarcate și unele scăpări inerente tinereții. Bogdan Roștaș ”este un poet care te obligă să-i citești poezia de mai multe ori”, a precizat în încheiere George Terziu.

Un eveniment deosebit la cenaclu l-a constituit prezentarea cărții de poeme a profesorului Teodor Curpaș, volum recent ieșit de sub tipar ”Sufletul natal”, 174 pagini, apărut la Editura Inspirescu. Volumul cu cele 164 de poeme este ”o carte a înțelesurilor subtile și alchimie a sentimentelor”. Poemele fac referire la omul în general, cărturarul, patriotul, visătorul, indolentul, iubitorul de frumos etc. Sunt poezii care se referă la sufletul omului scoțând în evidență trăsăturile sale nobile.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 10, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.