Viorel Câmpean a prezentat Asociației Pensionarilor Unirea volumul trei al cărţii „Oameni şi locuri din Sătmar”

Marți, 15 martie a avut loc întâlnirea membrilor Asociației Pensionarilor Unirea, în frunte cu președintele asociației Mircea Marian. În cadrul întâlnirii în coordonarea realizatorului tv Voicu D. Rusu a avut loc prezentarea celui de al treilea volum al cărții dr. Viorel Câmpean „Oameni și locuri din Sătmar”, apărut la Editura Citadela din Satu Mare.

DSC_0003Voicu D. Rusu a prezentat aspecte din biografia autorului, el fiind un veritabil pasionat al istoriei, un „arheolog al istorie moderne”. În noua sa carte, el reușește să aducă în atenția contemporanilor personalități ale istoriei din părțile sătmărene, care au avut o activitate deosebită pe tărâm cultural, literar sau al învățământului, în perioada interbelică.

În cuvântul său, profesorul Carol C. Koka s-a referit la aspectele științifice ale cărții, autorul folosind 247 surse bibliografice și a prevăzut textul cărții cu 625 note de subsol. Este un volum care se citește cu plăcere, elaborat după cele mai riguroase pretenții științifice și metodologice. Dr.Viorel Câmpean, așa cum mărturisește în volum, deschide noi căi de cercetare a vieții și operei oamenilor de seamă sătmăreni. Cercetări ulterioare vor aduce noi contribuții la întregirea vieții și activității acestor personalități. „Autorul a scris o carte foarte frumoasă și plină de înțelepciune”, a spus profesorul Carol C. Koka.

Dr. George Vulturescu l-a comparat pe Viorel Câmpean cu foștii cărturari şi copiști ai Evului Mediu, care cu multă răbdare se aplecau asupra cronicilor. Autorul a cercetat arhivele pentru a redescoperi personalitățile din trecut. El consideră că a informa despre faptele din trecut este o datorie de onoare. Personalitățile sunt tratate în egală măsură, fără a se ține cont de apartenența lor confesională. Avem în față o lucrare de referință peste care nu se va putea trece în viitor. Personalitățile sunt tratate „cu harul unui sculptor”, „portretele sunt niște portrete vii”. Viorel Câmpean demonstrează că este capabil de o mare putere de sinteză, reușește să zugrăvească o imagine de ansamblu a județului.

Au mai luat cuvântul Voicu Șichet, care a subliniat contribuția importantă pe care o are Viorel Câmpean la apariția revistei „Eroii Neamului”, fiind prezent în fiecare număr cu articole foarte interesante și bine documentate. O treime din articolele publicate în această revistă se regăsesc și în ultima lui carte.

Voicu D. Rusu a evocat personalitatea părintelui Gheorghe Mădăras, cel care și-a legat numele mai bine de jumătate din viață de Terebești, locul unde a fost păstor sufletesc. S-a referit apoi la personalitatea istoricului literar și părinte al revuisticii Nae Antonescu, monseniorul Aloisie Tăutul. Voicu D. Rusu și-a exprimat speranța că demersul cărturăresc al autorului va continua și în viitor și va da la iveală noi lucrări de valoare.

Poetul Ioan Tipu Sălăjanu a dat citire multor epigrame, inclusiv la adresa autorului cărții prezentate, iar Cornel Burcea a recitat o suită de poeme de mare efect.

Dicuțiile pe marginea cărții prezentate cu ocazia acestei întâlniri au fost punctate de reprize muzicale oferite cu generozitate de îndrăgiții cantautori Tavi Bud și Georgeta Govor.

În final, dr. Viorel Câmpean a mulțumit tuturor pentru aprecierile făcut și a promis că și în viitor va sluji știința istorică cu aceeași abnegație ca și până în prezent. Va continua să cerceteze arhivele pentru a scoate la lumină fapte mărețe din trecut.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 15, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.