O nouă reprezentație a spectacolului ”Bună, doctor Mengele!”, cu intrare pe bilete

Spectacolul de mare succes al stagiunii trecute prezentat de Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare, ”Bună, doctor Mengele!” urmează să aibă o nouă reprezentație cu intrare pe bilete pe data de 20 martie începând cu ora 19.00. Premiera prezentată în urmă cu o stagiune este considerată o premieră absolută deoarece, până în prezent, piesa fusese jucată în Ungaria doar ca spectacol-lectură, nu a avut premieră de teatru.afisConform părerii regizorului Lendvai Zoltán, piesa prezintă ideea conform căreia viața noastră a devenit absurdă, a dispărut din ea cultura, poezia, muzica, iar cultura generală este o adevărată raritate, fapt pentru care oamenii ca Lénárd Sándor sunt detestați, invidiați, mai mult, toată lumea încearcă să profite pe seama lor. Nu este vorba doar despre omul care fuge de fascism, ci și despre omul care evadează într-o lume în care nu poate trăi pentru pasiunile sale. „În ziua de azi, gândirea este un fenomen greu de realizat, iar societatea are o atitudine ciudată față de cei ca Lénárd Sándor” – a menționat regizorul.

Spectacolul numără în total 31 de personaje, fapt pentru care o parte din actori joacă roluri duble, triple, sau chiar mai multe. Protagonistul piesei, Lénárd Sándor, este o personalitate multilaterală: medic, scriitor, muzician, traducător, poet și lingvist. Pe perioada celui de-al Doilea Război Mondial fuge, din fața fascismului, în Brazilia, iar la începutul anilor ’60 este acuzat  pe nedrept cum că ar fi doctorul Mengele, renumitul doctor al lagărelor de moarte din Auschwitz. Spiró György prezintă această poveste infernală, dar adevărată, într-o comedie neagră, cu participarea unor personaje inspirate din viața reală.

Spiró György, este în prezent unul dintre cei mai importanți dramaturgi contemporani, mai ales pentru faptul că piesa ”Bună, doctor Mengele!”, jucată în premieră de Trupa Harag György, a câștigat în 2015 marele premiu acordat de Asociația Dramaturgilor Maghiari din Ungaria.

Spectacolul a fost invitat, de asemenea, la ediția din acest an al Festivalului DESZKA organizat la Debrețin, fiind inclus în programul acestuia pe data de 22 martie, ora 16.30, ora locală.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 17, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.