La Muzeul de Artă s-a deschis expoziția de icoane a pictorului George Dan

În apropierea Sfintelor sărbători de Paște, la Secția de Artă a Muzeului Județean Satu Mare, vineri 18 martie a avut loc vernisajul expoziției de icoane a maestrului George Dan. Artistul și-a expus lucrările alături de icoane vechi și valoroase aflate în colecția Muzeului de Artă din Satu Mare. Au fost prezenți și au vorbit la vernisaj Felician Pop, directorul Muzeului Județean, Daniela Bălu, director adjunct, protopopul greco-catolic Dumitru Roman, preotul Cristian Chindriș. 

1Sălile Muzeului de Artă s-au dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea iubitorilor acestui gen de pictură. Felician Pop a remarcat participarea artistului George Dan la numeroase expoziții. El a avut ideea ce caută să rezolve problema continuității acestui gen de pictură. S-a inspirat din iconografia bizantină, totodată dezvoltând un stil propriu. Icoanele artistului stau alături de icoane vechi din secolul al XVIII-lea, aflate în colecția muzeului sătmărean.

2George Dan aduce și multe elemente noi în icoanele sale. S-a făcut referire la icoana Madonei din prima sală a expoziției la care expresia este diferită față de stilul bizantin. Brațele lui Iisus răstignit, sunt interpretate ca o încercare de a zbura. Icoanele expuse sunt luminoase, aparținând unui iconar din secolul al XXI-lea, care păstrează canonul picturii bizantine dar introduce elemente ce sugerează condiția umană din secolul actual.

3Protopopul Dumitru Roman a mulțumit reprezentanților județeni pentru ideea organizării acestei expoziții, care este una benefică acum în prag de sărbători pascale. Este lăudabil faptul că George Dan are timp să picteze și icoane.

Preoții prezenți au apreciat faptul că in mijlocul sătmărenilor există un adevărat iconar. Icoanele se fac cu sufletul pentru ca sufletul creștinilor să vibreze. Dumnezeu i-a dat mult har artistului. S-a remarcat faptul că pe una dintre icoane apare scena de pe Calea Crucii, iar Veronica șterge fața Mântuitorului cu o basma pe care s-a întipărit chipul Acestuia.

4George Dan este artistul care a pictat și iconostasul bisericii din Păulești. El are un stil aparte, pictează respectând canoanele, fețele personajelor și mâinile lor se apropie de stilul zilelor noastre. Stilul picturilor se potrivește atât bisericii ortodoxe, cât și celei greco-catolice. S-a mai vorbit de necesitatea ca de anul viitor, Paștele să fie sărbătorit deodată de cele două biserici. Icoanele trebuie așezate în casele credincioșilor, după ce vor fi sfințite, ele devenind obiecte de cult la care să ne rugăm.

5

6

7

8

9

10

11Artistul George Dan a mulțumit pentru cuvintele frumoase rostite la adresa operelor sale, a considerat că sufletul creștinilor vibrează prin operele sale. ”Icoanele trebuie să meargă de la suflet la suflet” a precizat George Dan. Anul viitor artistul va împlini o cifră rotundă, ocazie cu care se va organiza o retrospectivă cu lucrări din toată creația sa.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 19, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.