Vineri, elevii din Negrești-Oaș au sărbătorit Ziua Francofoniei

Organizatorii au fost Liceul Teoretic Negrești-Oaș, dir. Bud Viorel, Coordonator: prof. de limba franceză Cristina Durău, Școala Gimnazială nr. 1, dir. Keszler Mirela, coordonator: prof. Dorel Ghiriti Parteneri: Primăria Negrești-Oaș, primar Aurelia Fedorca, coordonator: Pop Vasile, Casa de cultură Negrești-Oaș, dir. Natalia Lazăr.

n1Școlile participante au amenajat standuri cu lucrări având ca tematică francofonia, realizate de elevi. Expozițiile au fost vizitate atât de elevii celor două instituții de învățământ, cât și de cetățenii orașului Negrești-Oaș.

În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul primarul Aurelia Fedorca, directorul Liceului Teoretic, prof. Viorel Bud și coordonatoarea activității, prof. de limba franceză Cristina Durău.

Aurelia Fedorca și-a manifestat bucuria de a fi în mijlocul tinerilor negreșteni în această frumoasă zi de primăvară, cu ocazia sărbătorii francofoniei, felicitându-i pentru interesul acordat limbii franceze și evidențiind faptul că „franceza, ca și engleza, nu mai trebuie considerate limbi străine, ci căi de comunicare folosite în marea familie a Uniunii Europene, din care facem parte și noi”. Dna primar a asigurat că va fi întotdeauna alături de copiii și tinerii care învață în școlile negreștene și i-a felicitat pentru inițiativele lor. De asemenea, și-a anunțat prezența la acțiunea de plantare de copaci organizată la Luna Șes în 19 martie, invitând audiența să se implice în activitatea respectivă, alături de Ocolul silvic Negrești-Oaș.

n2Directorul Liceului Teoretic, prof. Viorel Bud, a mulțumit colectivului de profesori al liceului pentru implicare și pentru dedicarea față de profesie, felicitându-i atât pe profesori cât și pe elevi pentru rezultatele remarcabile obținute atât la concursurile și olimpiadele școlare și extrașcolare, cât și la examenele naționale. De asemenea, a anunțat că din partea Liceului Teoretic va participa la acțiunea „Hai cu noi sa plantăm copaci la Luna Șes” echipajul de cercetași „Costobocii Oșeni”, coordonați de liderii Ghișe Vlad și Bura Viorel, alături de alți elevi și cadre didactice.

n3Prof. Cristina Durău, secretar general al Asociației Române a Profesorilor de Franceză (ARPF) și președinta filialei județului Satu Mare a aceleiași asociații, a vorbit despre semnificația francofoniei, amintind de asemenea faptul că Liceul Teoretic are deja o tradiție în ceea ce privește interesul manifestat pentru limba franceză și activitățile cu caracter francofon. Dna profesoară i-a felicitat pe elevii care au dus numele Liceului Teoretic și al orașului Negrești-Oaș la cele mai înalte niveluri ale concursurilor și manifestărilor francofone, la nivel național și internațional, încurajându-i și pe elevii clasei a V-a să se alăture colegilor lor mai mari. De asemenea, a lansat invitația la cea de-a VII-a ediție a festivalului Chants, sons sur scène care va avea loc în 22 aprilie la Casa de cultură din Satu Mare.

Liceul Teoretic Negrești-Oaș se mândrește cu rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile de limba franceză, obținând în fiecare an premii importante cu elevii participanți.

n4Elevele Torz Loredana (clasa a XI-a filologie) și Paul Andreea (clasa a X-a matematică-informatică), coordonate de prof. Cristina Durău, vor participa anul acesta pentru a patra oară consecutiv la Olimpiada națională de limba franceză. Cele două eleve au obținut mai multe premii speciale la etapa națională în anii trecuți și sperăm să vină acasă cu rezultate frumoase și în acest an.

De asemenea, Liceul Teoretic se mândrește cu performanțele elevei Sas Lidia (clasa a VIII-a) care anul trecut a făcut și ea parte din lotul calificat pentru Olimpiada națională de limba franceză, a obținut locul I la concursul interjudețean Micul francofil și premiul I la festivalul de muzică franceză Chants, sons sur scène, reprezentând județul Satu Mare la etapa națională la categoria 13-15 ani.

Eleva Negrea Georgiana, câștigătoare a două premii consecutive la concursul internațional de creație literară Le printemps de l’écriture, a impresionat juriul francez cu talentul său, anul acesta fiind câștigătoare a unei excursii în Franța, iar eleva Big Diana Monica a obținut acum doi ani premiul al III-lea la secțiunea poezie în cadrul concursului național Dis-moi dix mots… organizat de ARPF București în colaborare cu Organizația Internațională a Francofoniei.

De asemenea, s-au remarcat prin rezultatele obținute la olimpiadele și concursurile de limba franceză elevii: Torz Cristian (clasa a VII-a), Anton Flavia (clasa a VIII-a), Ciarnău Cristina, Lohan Mihai, Homorozan Teodora, Omer Cezar, Moiș Vlăduț, Dan Teodora (clasa a IX-a) Isac Mihaela, Moiș Casian, Ciocan Julia, Mașniță Giulia, Mecleș Oana (clasa a X-a), Jula Diana, Feher Alina, Gherțan Oana (clasa a XI-a), Ciocan Dennis, Cicio Denis (clasa a XII-a).

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 21 martie 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.